Blant de beste i verden
LUKK

Blant de beste i verden

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 17. november 2011 kl. 11:04

Bjerknessenteret er et av de ledende miljøer internasjonalt innen klimaforskningen.

blant-de-beste-i-verden


– Publikasjoner fra oss siteres mer enn dobbelt så mye som gjennomsnittet innen vårt fagområde, forteller direktør Eystein Jansen.

Fakta
<

Det mener den internasjonale evalueringskomiteen som har evaluert norsk forskning, deriblant geofaglig forskning.

– Det er veldig gledelig at det internasjonale ekspertpanelet ser at vi gjør bra arbeid og at vi har fått en solid status gjennom de årene vi har holdt på. Det er vi veldig glade for, sier direktør for Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen Eystein Jansen til På Høyden.

Siteres mye internasjonalt

Ifølge Forskningsrådet som har bestilt evalueringen er forskningen ved flere av forskningsgruppene ved Bjerknessenteret «internasjonalt ledende». Forskningsrådet skriver videre at «senteret publiserer også mye i anerkjente vitenskapelige tidsskrifter og artiklene siteres svært mye av andre forskere». Universitetet i Bergen får også skryt for sin geofaglige forskning. Generelt får norsk geofaglig forskning veldig gode skussmål i rapporten.

Jansen tror den positive evalueringen skyldes at de er godt synlige med sin forskning internasjonalt.

– Vi publiserer spennende forskning som blir lagt merke til. Publikasjoner fra oss siteres mer enn dobbelt så mye som gjennomsnittet innen vårt fagområde. Vi har også et godt nettverk, og vi er solide bidragsytere til rapportene til FNs klimapanel.

Utfordringer i vente

Jansen forteller at de merker sin internasjonale status godt når de skal rekruttere nye forskere.

– Når vi lyser ut stillinger får vi veldig gode søkere fra hele verden, også fra de fremste fagmiljøene i verden.

Men ikke alt er perfekt, heller ikke i Bjerknessenteret. Ett av punktene som trekkes frem er at organiseringen må forenkles når SFF-perioden er over. Et annet punkt er den langsiktige finansieringen etter SFF-perioden. Et mer akutt problem er lokaliseringen, skriver universitetsavisen.

– Vi sitter veldig spredt. Det gjør at vi ikke henter ut alle mulighetene som finnes fordi folk ikke treffer hverandre nok. Dette påpekes i evalueringen som et stort problem. Vi må samlokaliseres så snart som mulig, sier Jansen.