Anne Sverdrup-Thygeson: Hvaler, kroppsvæsker og sopp på leselisten
LUKK

Forskernes sommerlektyre:

Anne Sverdrup-Thygeson: Hvaler, kroppsvæsker og sopp på leselisten

Av Julia Loge

Publisert 4. juli 2019 kl. 16:07

Innsektseksperten anbefaler en «herlig nerdete» bok om fluer.

Bestselgeren Insektenes planet står på kreftforsker Guro Elisabeth Linds leseliste for i sommer. Forfatteren, professor Anne Sverdrup-Thygeson har anbefalingen for de som er klare for neste nivå, men beklager at de må over på engelsk.

Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi på NMBU, vitenskapelig rådgiver i NINA og «godt over gjennomsnittlig opptatt av at vi forskere må formidle kunnskapen vår til samfunnet», ifølge henne selv.

Hvis du skal anbefale én bok fra ditt fagfelt, hvilken er det?

– Da vil jeg foreslå en bok skrevet av en britisk kollega, Erica McAlister. Hun er kurator på British Museum of Natural History og har skrevet en kul bok om fluer. Ja, du hørte rett – om fluer. The Secret Life of Flies heter den. Den er dessverre ikke oversatt til norsk. Det er en herlig nerdete fortellende sakprosabok, om en smalere del av insektlivet enn min egen bok Insektenes planet. Og enten du tror det eller ei, fluer er faktisk utrolig fascinerende, og viktige, skapninger. Jeg anbefaler denne boka fordi du garantert vil lære noe du ikke visste, og le mens du lærer det.

Hva skal du lese i sommer?

– Jeg har med meg en stor stabel på ferie, med både sakprosa og romaner, og gleder meg skikkelig til mer lesetid! Akkurat nå leser jeg en novellesamling som heter Tretten måter å se på, av Colum McCann. De neste i stabelen er forhåndseksemplarer av et par bøker som kommer til høsten, Marie Auberts første roman Voksne mennesker, og Aurelia av Gabi Gleichmann. Alvorlige bøker, som jeg gleder meg veldig til å lese, men som krever feriens leseoverskudd. Til hverdags blir det mest fagstoff. Jeg er veldig glad i sakprosa, så jeg har med meg et par norske bøker jeg ikke har rukket å lese ferdig, nemlig Hvaleventyret av Andreas Tjernshaugen og Sprut av Åsmund Eikenes. Og siden jeg skal møte Long Litt Woon til samtale på bokmessa i Frankfurt i oktober, skal jeg også lese om igjen hennes tankevekkende bok Stien tilbake til livet. Om sopp og sorg. Og skulle det bli tid til overs har jeg også en amerikansk bok om jord og en om parasitter på lur.

Hvilken bok skulle du ønske at noen skrev?

– En bok som forklarer artskrisen og klimakrisen på en lettfattelig og folkelig måte, som inspirerer til handling og blir en bestselger – slik at vi klarer å ta vare på kloden og de millioner av arter vi deler den med, både for deres og vår egen skyld.

– Kan du anbefale en film/serie/dokumentar eller podkast som gir innsikt i ditt fagområde?

– Det må bli podkasten fra vitenskapsprogrammet Ekko, fra NRK P1/P2. Her svarer et panel – som jeg i blant har gleden av å sitte i – på innsendte spørsmål fra lytterne. Om alt fra sorte hull til selvlysende sopp. Det er stor takhøyde og mye humor, men også oppdatert kunnskap og rom for store tanker. Programleder Torkild Jemterud er den perfekte miks av lynskarp og tilbakelent. Norges beste vitenskaps-podkast, uten tvil.

  • Les mer: