– Etter hvert begynte han å sjikanere alle som var innenfor hans rekkevidde
LUKK

– Etter hvert begynte han å sjikanere alle som var innenfor hans rekkevidde

Av Jørgen Svarstad

Publisert 12. desember 2018 kl. 23:53

Tidligere kolleger av Nils Rune Langeland tegner et lite flatterende bilde av den sparkede professoren.

Tirdag og onsdag har flere tidligere kolleger av Nils Rune Langeland forklart seg i Oslo tingrett, der den sparkede professoren kjemper for å få tilbake jobben ved Universitetet i Stavanger.

Førsteamanuensis David Wagner, som forklarte seg ved hjelp av videooverføring,  sa at hans forhold til Langeland hadde vært «meget kjølig og distansert». Han fortalte blant annet om instituttets tur til Krakow i 2017. Det har vært snakket mye om denne turen i retten.

– Jeg opplevde han som aggressiv, til tider arrogant og ellers ganske påvirket av alkohol, sa Wagner.

Han fortalte at de to satt ved samme bord den siste kvelden i Krakow.

– Han bestilte vin på aristokratisk vis. Etter hvert begynte han, på tur, å sjikanere alle som var innenfor hans rekkevidde, sa Wagner.

– Ikke lett om han kommer tilbake

Regjeringsadvokat Hilde Lund spurte om han hadde eksempler.

– Det kunne være spydige kommentarer om hvorfor ikke den ene var blitt professor ennå, om en person egentlig hadde kompetansen som trengtes. Eller om det var kommet nye artikler fra en person som ikke har publisert særlig mye.

Hvordan ville det blitt hvis Langeland fikk medhold i retten og kom tilbake på jobb, ville regjeringsadvokaten vite.

– Det ville ikke blitt lett i det hele tatt. Det ville blitt slitsomt og meget belastende for mitt miljø, sa Wagner, som sa at Langeland ikke hadde vært i stand til å oppfylle de vanlige gjøremålene som lå i hans undervisnings- og veiledningsoppgaver.

Han ble spurt om han hadde fått reaksjoner på noen av meldingene Langeland har lagt på Facebook.

– Stavanger og Norge er lite. Man treffer alltid folk som spør om det er slike verdier vi står for og det er slike folk som jobber ved universitetet. Det virker ikke akkurat oppmuntrende.

«Feministfascist»

Førstelektor Olav Tysdal ved Universitetet i Stavanger sa også i retten at han reagerte på Langelands negative omtale av pakistanere på Facebook, og tenkte spesielt at det måtte være problematisk hvis han hadde studenter fra Pakistan.

Han syntes det kunne være ubehagelig å bli assosiert med Langeland.

–  Det ble småsnakket litt, og du kunne få spørsmål om «hva holder dere på med der oppe?». Folk syntes det var underlig og rart.

Tidligere kollega Eva Jakobssen vitnet blant annet om en episode på et julebord i 2009. Forskerforum var ikke tilstede da hun vitnet, men ifølge Khrono sa hun at Langeland blant annet hadde kalt henne «feministfascist». Hun ble ikke med til instituttets tur til Krakow fordi hun var redd for hvordan Langeland skulle oppføre seg.

Var fornøyd med Langeland

Men det har også vært folk i retten som har tegnet et mer positivt bilde av Langeland. Tirsdag kalte Langelands advokat inn professor emeritus Gunnar Nerheim. Han har samarbeidet med Langeland om et felles kurs, og de har vært sensorer i muntlig eksamen sammen.

–  Det syntes jeg fungerte bra. Jeg har vært en del av fakultetsledelsen og visste at Langeland hadde et visst rykte. Jeg tenkte at det er greit. Jeg gjør det jeg skal gjøre, han gjør det han skal gjøre, og vi skal ikke ha noe tull med noen ting.

–  Og han gjorde jobben sin? spurte advokat Kjell M. Brygfjeld.

–  Jeg kan ikke si at han ikke gjorde det.

Som bachelorstudent i historie hadde Muhammed Tiro Langeland som foreleser.

–  Jeg opplevde at han var blant de beste foreleserne, sa han.

Tiro sa at det var lett å ta kontakt med Langeland hvis du hadde faglige spørsmål, at han svarte på eposter og at han møtte til forelesningene.

–  De jeg har snakket med mente han var en veldig dyktig foreleser. Noen mente kanskje han var litt ustrukturert, men det er smak og behag.

Les også: