Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

DEBATT

Forakt for yrkesfagene

Av Tord Lien, utdanningspolitisk talsmann i FrP

Publisert 19. juni 2012

Arbeiderpartiets Truls Wickholm utviser suveren forakt for yrkesfag og akademia, mener Fremskrittspartiets Tord Lien.

forakt-for-yrkesfagene


Tord Lien, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet.

Fakta

Lars Laird Iversen
Uenighetsfellesskap. Blikk på demokratisk samhandling
Universitetsforlaget, 2014
174 sider
Veil. pris 259,-

 

Arbeiderpartiets Truls Wickholm har kommet med et merkelig utspill om fagbrev og akademia. Han vil likestille fagbrev med allmenn studiekompetanse slik at folk med fagbrev kan søke seg rett inn i høyere utdanning.

Her utviser han en suveren forakt for både yrkesfag og akademia. Fagbrev er en yrkesutdannelse. De som velger denne retningen gjør det fordi de har lyst på et ærlig arbeid, ikke fordi de har lyst til å studere på et universitet eller høyskole.  Vi trenger flere folk med fagbrev, og da er det viktig at den kompetansen blir verdsatt for det den faktisk er.

Jeg håper Wickholms forslag legges i en skuff.

Jeg tviler sterkt på at man er kvalifisert til å gå på universitet etter å ha gått på skole og hatt læretid i for eksempel rørleggerfag. Tilsvarende tviler jeg sterkt på at en som har gått på studieforberedende utdanning kan hoppe rett inn som lærling i rørleggerfag. Det er nemlig to ulike ting det er snakk om her. På fagopplæring lærer du et fag. På studieforberedende lærer du det du trenger for å ta studier på universiteter og høyskoler.

Som medlem av Kirke, Utdannings- og Forskningskomiteen på Stortinget går jeg ut i fra at Wickholm er klar over at vi har noe som heter Y-veien. Det dreier seg om speielt tilrettelagte tilbud innenfor høyere utdanning som bygger på tidligere utdanning og arbeidserfaring. Y-veien handler også om å anerkjenne fagspesifikk yrkeskompetanse som verdifull i en akademisk sammenheng. Dette er en glimrende ordning, som undergraves hvis fagbrev uansett skal gi studiekompetanse. Det er derfor mitt håp at Wickholms forslag legges i en skuff og aldri tas frem igjen.