Forskerforbundet som fagforening og forskningspolitisk aktør
LUKK

DEBATT

Forskerforbundet som fagforening og forskningspolitisk aktør

Av Kristian Mollestad, hovedtillitsvalgt ved UiO og kandidat til hovedstyret

Publisert 19. oktober 2015 kl. 08:53

Bedre lønn og gode arbeidsvilkår vil være enda viktigere for Forskerforbundet i årene som kommer, skriver kandidat til hovedstyret Kristian Mollestad.

Et (svært) mangeårig engasjement i og for Forskerforbundet lokalt og sentralt, gjør at jeg nå ønsker å kaste mine krefter inn også i hovedstyret. Jeg er en politisk engasjert person, og er den første til å være enig i redaktør Kjetil A. Brottveits uttalelse i siste nummer av Forskerforum om at «Forskerforbundet har godt av meir debatt om eigen politikk».

Jeg håper derfor at det kommende representantskapsmøtet vil meisle ut kommende treårsperiode gjennom gode politiske debatter (til tross for relativt knapp tid). På samme måte håper jeg at de kommende landsrådsmøtene (og representantskapsmøter) i større grad enn tidligere vil fungere som arenaer for politikkutvikling for Forskerforbundet. Uten politiske diskusjoner vil Forskerforbundet fort kunne stagnere.

For hovedstyrets medlemmer er det viktig å kunne løfte blikket ut over egen institusjonstilknytning.

Valgkomiteen er kjent med min «plattform» da jeg takket ja til å la meg nominere, men jeg gjør den svært gjerne kjent for Forskerforums lesere! Det vil også bli anledning til å debattere dette i representantskapsmøtet 20.-21. oktober.

For meg dreier mye av motivasjonen til å takke ja til å stille som styrekandidat seg om at Forskerforbundet har en todelt rolle i samfunnet, at hovedstyret må stake ut en kurs med dette i bakhodet, og med utgangspunkt i det arbeidsprogrammet representantskapsmøtet vedtar.

Forbundet skal være en fagforening som ivaretar sine medlemmer, og det skal være en forskningspolitisk aktør i samfunnet for øvrig. Hvordan disse to rollene fylles og utøves, er helt avgjørende for hvordan Forskerforbundet lykkes. Det å ivareta alle medlemmenes arbeidsvilkår innebærer i vid forstand å være en interesseorganisasjon for forskning i samfunnet. God forskning forutsetter gode arbeidsvilkår. De beste må ønske å fortsette, og det igjen forutsetter blant annet gode lønnsvilkår. Denne symbiosen mellom forskningspolitikk, lønns- og arbeidsvilkår er Forskerforbundets spenning og styrke.

For at Forskerforbundet skal være en relevant aktør for våre medlemmer, er det helt nødvendig å se dette i sammenheng med Forskerforbundet som en forskningspolitisk aktør – men uten å la det viktigste for en fagforening forsvinne ut av fokus, nemlig fagforeningens fremste oppgave: å kjempe for bedre lønn og gode arbeidsvilkår. Dette vil være enda viktigere i årene som kommer.

Gjennom mange år som tillitsvalgt og hovedtillitsvalgt har jeg fått en god forståelse for hva som er viktig for våre medlemmer. Det er, slik jeg ser det, ingen tvil om at lønns- og arbeidsvilkår er av helt avgjørende betydning. Gode arbeidsvilkår vil blant annet si forutsigbare, fleksible og ikke minst tillitsbaserte arbeidsforhold. Dette krever en gjensidighet mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, og det krever arbeidsgivere og myndigheter som har en genuin tillit til de ansatte i sektoren og til Forskerforbundet som deres organisasjon. Viktige spørsmål som direkte berører våre medlemmer, kan Forskerforbundet bare løse i tett dialog med myndighetene og institusjonene på den ene siden, og medlemmene gjennom deres tillitsvalgte på den andre siden. Å ivareta dette er en fagforenings fundament.

I tillegg forventes det av våre medlemmer at Forskerforbundet er engasjert på den kunnskapspolitiske arena, slik at vi kan påvirke og bidra til nytenkning blant våre bevilgende og politikkutformende myndigheter.

Til sammen spiller Forskerforbundets mer enn 19 500 medlemmer innen vitenskapelige, tekniske, administrative og bibliotekfaglige stilinger en viktig og avgjørende rolle når det gjelder Norges innsats innen viktige samfunns- og forskningspolitiske områder. Forskerforbundet må og skal være synlig, aktivt agerende og meningsdannende innen kunnskapspolitikk i videste forstand. Som ansatt ved UiO, og som styremedlem på alle nivåer ved UiO, har jeg en lang fartstid hvor arbeidet for institusjonens, forskningens og undervisningens beste har stått i høysetet.

Alle våre medlemmer skal ivaretas på en likeverdig måte, og det innebærer at Forskerforbundet i enda større grad må være tydelig på at vi er et forbund for alle våre medlemmer, uavhengig av stillingskategori og institusjonstilknytning. Forskerforbundet har medlemmer i et vidt spekter av ulike sektorer, og alle møter ulike og til dels svært store utfordringer i tida framover.

For hovedstyrets medlemmer er det viktig å kunne løfte blikket ut over egen institusjonstilknytning og se Forskerforbundet som én organisasjon. For oss som er kandidater til valget, er vår bakgrunn kompetansen vi kan ta med inn i arbeidet. Men helhetstanken er avgjørende for å kunne lykkes som fagforening.