Av Julia Loge
Publisert 23. januar 2019 kl. 09:00
Forskningsrådet anbefaler norske søkere å tenke seg godt om før de de deltar i søknader som koordineres av britiske institusjoner og bedrifter, skriver Forskningsrådet på sine nettsider.
For eksisterende prosjekter med britiske samarbeidspartnere må norske deltagere være forberedt på endringer i prosjektene og reforhandling av kontrakter.
Storbritannia trekker seg ut av EU 29. mars i år. Ifølge utmeldingsavtalen får landet fortsette som assosiert land i Horisont 2020, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon. Men avtalen ble nedstemt i parlamentet, og dermed øker sjansen for at Storbritannia går ut uten en avtale.
«Norske forskningsinstitusjoner, bedrifter, offentlige virksomheter og andre aktører som deltar i Horisont 2020 må derfor forberede seg på at Storbritannia ved en ‘no deal’ fra 30. mars 2019 vil bli et tredjeland både i Horisont 2020, EUs øvrige programmer og innenfor EØS-retten», skriver Forskningsrådet.
Uten en avtale kan det bli vanskelig for brittiske studenter og forskere å oppholde seg ved norske institusjoner, og tilsvarende vanskelig for norske forskere og studenter å jobbe i Storbritannia. Britiske forskere kan fortsatt delta i Horisont 2020, men de kan i hovedsak ikke få økonomisk støtte fra EU.
Britiske myndigheter har signalisert at de vil dekke prosjektkostnadene for britiske partnere i Horisont 2020-prosjekter ved en «no deal», ifølge Forskningsrådet.