Holder tilbake SAK-midler

Av Forskerforum

Publisert 28. februar 2012

Statsråd Tora Aasland er skuffet over at høyskolenes samarbeidsprosjekter tar for lang tid.

holder-tilbake-sak-midler


Tora Aasland presser på for å få institusjonene til å jobbe raskere med fusjonsplanene.

Fakta

 

  • er eit samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Gjøvik (HiG), Høgskolen i Hedmark (HH), Høgskolen i Lillehammer (HiL) og Hedmark og Oppland fylkeskommunar
  • har som mål å bli ein felles høgskole innan 1. januar 2013
  • har som mål å etablere Universitetet i Innlandet 1. januar 2015

 

– Jeg er skuffet over at disse prosessene går så sakte, sier høyere utdanningsminister Tora Aasland til Aftenposten.

Frist til april

På årets budsjett har Aasland satt av 50 millioner kroner til samarbeidsprosjekter ved universiteter og høyskoler, som del av Kunnskapsdepartementets prosjekt Samarbeid, konsentrasjon og arbeidsdeling (SAK). Men foreløpig deler hun bare ut 5. De går til Høgskolen i Oslo og Akershus, som slo seg sammen i fjor og nå jobber mot å bli universitet fra 2014. Normalt ville Aasland ha delt ut 25 millioner så langt i år, skriver Aftenposten.

Blant dem som ikke får penger, er Innlandsuniversitetet, Oslofjordsfusjonen, Møreprosessen og prosjekter i Nord-Norge. Høyskolene som samarbeider om Innlandsuniversitetet, har for eksempel problemer med å bli enige om lokalisering av administrasjonen.  Institusjonene får nå en frist på seg til april med å vise at de er på rett spor.

– Tar tid

– Jeg håper å bli kvitt de resterende 45 millionene. Men da må institusjonene kunne vise til konkrete tiltak og planer, sier Aasland.

SAK-prosessen er ment å konsentrere faglige ressurser ved institusjonene ved sammenslåinger til færre institusjoner, og samarbeid og fordeling av oppgaver mellom institusjonene. Generalsekretær Ola Stave i Universitets- og høyskolerådet mener det er naturlig at slike prosesser tar tid.

– Vi ønsker frivillige prosesser fordi det gir de beste resultatene. Det har vi fått gjennomslag for. Men det betyr også at de tar tid. Mange skal involveres. Og man kan ikke forvente at alle initiativer vil bli vellykkede. Vi er ikke uenige i at man må vise resultater for å få penger, sier han.