Profilert foreleser pågrepet etter protest mot Taliban
LUKK

Afghanistan:

Profilert foreleser pågrepet etter protest mot Taliban

Av NTB

Publisert 3. februar 2023 kl. 12:22

Taliban har pågrepet og banket opp en av Afghanistans best kjente akademikere, som har tatt opp kampen mot forbudet mot å gi jenter høyere utdannelse.

Ismail Mashal er foreleser i journalistikk og har vært tilknyttet tre universiteter i Kabul. I desember gikk han i et TV-intervju hardt ut mot Taliban-regimet og forbudet de har innført mot å la jenter ta høyere utdanning. For åpent kamera rev han i protest i stykker sine egne eksamensbevis.

– Jeg hever stemmen min. Jeg står sammen med søstrene mine. Jeg kommer til å fortsette å protestere, selv om det skal koste meg livet, sa han.

Annonse

Den siste tiden har Mashal blitt observert bærende rundt på stabler med bøker som han har delt ut til tilfeldige forbipasserende i den afghanske hovedstaden. Det resulterte torsdag i pågripelse.

– Mashal ble nådeløst banket opp og ført bort på en lite respektfull måter av medlemmer av Det islamske emiratet, forteller medarbeideren Farid Ahmad Fazli, med henvisning til Taliban-regjeringen.

En talsmann for Taliban bekrefter pågripelsen.

– Læreren Mashal har en tid hengitt seg til provoserende handlinger mot systemet, tvitrer lederen for Talibans informasjons- og kulturdepartement, Abdul Haq Hammad.

– Sikkerhetstjenesten har tatt ham inn for å etterforske, legger han til.

  • Les også: