Regjeringen letter på tiltakene ved universiteter og høyskoler
Annonse

Regjeringen letter på tiltakene ved universiteter og høyskoler

Av Jørgen Svarstad

Publisert 13. april 2021

Det blir lov med undervisning i mindre grupper. Men det blir ingen lettelser for Oslostudentene.

Regjeringen holdt tirsdag klokken 16 pressekonferanse om lettelser i de nasjonale koronatiltakene. De starter på første trinn i gjenåpningsplanen. Lettelsene gjelder fra fredag.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) orienterte om tiltakene for universiteter, høyskoler og fagskoler.

Annonse

– Vi letter nå på de nasjonale tiltakene for universiter, høyskoler og fagskoler, så det i større grad skal være mulig å være til stede på lærestedet med forsterkede smittervernstiltak, sa Melby.

– Det åpnes for at undervisning i mindre grupper kan gjennomføres. Men større forelesninger og sammenkomster bør fortsatt unngås, sa hun.

Melby kunne også fortelle at regjeringen vurdrerer å gi studenter i sluttspurten på utdanningen sin tilgang til lokaler, selv om de studerer i en kommune med høyt smittetrykk.

– Det er mange som nærmer seg slutten på utdanningen sin og skal videre i livet, og stengte lokaler gjør denne innspurten utfordrende. Derfor har vi bedt FHI og Helsedirektoratet om å vurdere midlertidige justeringer for tilgang til lokaler også for de strengeste nivåene, sa Guri Melby.

– Det er veldig positivt at vi nå kan gi mange studenter er mer normal hverdag. Mange studenter ved fagskoler, høyskoler og universiteter kan nå være mer fysisk til stede ved undervisning og at lesesaler og bibliotek kan holde åpent med smitteverntiltak, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

I pressemeldingen presiserer Kunnskapsdepartementet hva som gjelder nå. Endringene betyr at regjeringen går tilbake til anbefalingen som gjaldt før 25. mars.

Det står at alle planlagte arrangementer bør være digitale, og større forelesninger og sammenkomster bør unngås.

Studenter i områder uten høy smitte bør få mulighet til fysisk undervisning minst en gang i uken når det er mulig å gjennomføre i mindre grupper og i tråd med smittevernveilederne, står det i meldingen.

Gjelder ikke for Oslo

Gjenåpningen gjelder imidlertid bare for de delene av landet som har lavt smittetrykk. I pressemeldingen står det at dagens tiltak i de 20 kommunene i Viken som har regionale tiltak fastsatt av regjeringen, og kommuner med strenge lokale forskrifter, slik som Oslo kommune, videreføres.

Det betyr at det ikke blir noen lettelser for studentene i Oslo.

– Det er vanskelig å si når vi kan åpne der. Vi vil måtte ha lokale tiltak lenge. Det er i Oslo lokale vedtak som gjøres. Men man må se smittenedgang i Oslo før de kan åpne mye, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

I 20 Viken-kommuner på nivå A er campusene stengt for studenter. I Oslo kan studenter fortsatt besøke lesesaler og bibliotek.

Oppdatering: Torsdag varslet regjeringen at det fredag kommer lettelser for de 20 Viken-kommunene. For studenter som er avhengig av ferdighetstrening som ikke kan gjøres digitalt, blir det nå mulig å dra på campus igjen. Dette gjelder blant annet studenter ved Oslomets campuser i Sandvika og på Kjeller, NMBU i Ås og Høgskolen i Østfold i Fredrikstad.

Les også: