Språkrådet setter ned foten for dette navnet
LUKK

Språkrådet setter ned foten for dette navnet

Av Jørgen Svarstad

Publisert 10. august 2021 kl. 14:58

Språkrådet krever at NTNU finner et norsk navn på sitt planlagte forskningssenter.

Det planlagte Ocean Space Center på Tyholt i Trondheim skal bli et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og undervisning på hav.

Men Språkrådet er kritisk til senterets engelske navn, skriver Universitetsavisa.

«Vi har blitt gjort oppmerksom på at et nytt senter ved NTNU, Ocean Space Centre, bare har fått navn på engelsk», skriver seksjonssjef Margrethe Kvarenes i Språkrådet i et brev til NTNU ved prorektor Tor Grande.

Språkrådet henviser til retningslinjene for navnelaging i staten. Ifølge disse retningslinjene er det ikke anledning til kun å ha et engelsk navn.

Språkrådet ber derfor NTNU om å finne og ta i bruk et norsk navn på senteret, slik at navnepraksisen blir i tråd med lovverket.

NTNU: – Ocean Space Centre er en arbeidstittel

– Norsk er det offisielle og samfunnsbærende språket i Norge. Slik ønsker vi det skal fortsette. Ved å bruke norsk gjør vi navnene tilgjengelige for alle innbyggerne i Norge. I tillegg vil et norsk navn fortelle at dette er et senter som er tilknyttet NTNU – et norsk universitet, sier seksjonssjef Daniel Ims til Universitetsavisa.

Hun sier at NTNU ikke har noe valg.

– Her har NTNU en plikt til å ha et norsk navn. Så kan de også ha et engelsk navn, som et tillegg til det norske. Men vi anbefaler at det norske navnet brukes i Norge.

Tor Grande, prorektor for forskning og formidling ved NTNU, svarer følgende i en epost til Universitetsavisa:

«Det stemmer at vi har fått en slik henvendelse fra Språkrådet. Vi er i en prosess med å finne et norsk navn og vil primært benytte det når finansiering av senteret er vedtatt av Stortinget. Ocean Space Centre er en arbeidstittel som har vært brukt i prosjektet frem til nå.»

Les også: