Statsrådsavgangen: – Ikke bittert
LUKK

Statsrådsavgangen: - Ikke bittert

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 26. mars 2012 kl. 11:03

Tora Aasland ser seg ikke tilbake, men mange vil savne henne.

Fakta
<

 

– Jeg fikk vite dette for en god stund siden og var forberedt, sier Tora Aasland til Stavanger Aftenblad. Hun avviser at hun er bitter over å ha blitt skviset ut av regjeringen på grunn av endringer i ledelsen i SV.

– Absolutt ikke. Det er selvsagt vemodig å slutte med noe du har jobbet med så lenge. Samtidig har jeg full respekt for at fornyelse må skje. Jeg er overbevist om at de nye statsrådene vil markere seg på en positiv måte, sier Aasland til avisen.

Nå skal hun tilbake til stillingen som fylkesmann i Rogaland, som hun har hatt helt siden 1991. Når Aasland fyller 70 i november må hun fratre som fylkesmann, men hun ønsker å bli ut tiden.

– Jeg har ingen planer om å pensjonere meg ennå og er tilbake som fylkesmann rett over påske. Jeg er heldig som har en stilling å gå tilbake til, sier Aasland til Aftenbladet.

– Tilbake til normalen

Reaksjonene fra sektoren har vært relativt unisone etter at Aasland måtte gå fredag. Flere har pekt på at Aasland har bidratt til en god dialog mellom forsknings- og høyere utdanningssektoren og regjeringen. Sektoren har også uttrykt skuffelse over at de mister en egen minister til fordel for Kristin Halvorsen som kommer til å være statsråd for hele Kunnskapsdepartementet.

Prorektor ved NTNU Kari Melby påpeker imidlertid at situasjonen de siste årene med egen forskningsminister er unntaket.

– Egen minister for forskning og høyere utdanning har vært et unntak i denne siste perioden. Med en minister for utdanning og forskning går vi tilbake til normalordningen. Vi har stor tiltro til at departementet også i fortsettelsen vil ha stort fokus på forskningen og samspille godt med sektoren, sier Melby til Universitetsavisa.

Beklager avgangen

Rektor ved Universitetet i Stavanger Marit Boyesen sier til Rogalands Avis at det er synd at Aasland slutter.

– Det er synd at det nå ikke er en egen minister for høyere utdanning og forskning. Det er et stort felt, og av en annen karakter enn grunnskoleopplæring. Det er viktig at Norge utvikler høyere utdanning og hevder seg i forskning internasjonalt, sier Boyesen.

Hun synes det er beklagelig at den nye ministeren vil få flere felt å jobbe med enn høyere utdanning og forskning.
Ved Universitetet i Bergen beklager rektor Sigmund Grønmo statsrådsskiftet, til tross for at han mener Aasland ikke har oppnådd regjeringens løfter.

– Jeg beklager at Aasland går av. Vi har hatt et godt forhold til henne som statsråd. Selv om regjeringens oppfølging av Soria-Moria-erklæringen om forskning og høyere utdanning ikke har vært så god som vi hadde sett for oss, har vårt forhold til statsråd Aasland alltid vært ryddig og konstruktivt, sier Grønmo til På Høyden

Hadde vi hatt en ung og markant statsråd, så hadde vi kanskje merket noe til skiftet.

– Kan styrke forskningen

Professor og valgforsker Frank Aarebrot ved Institutt for sammenlignende politikk tror derimot at ministerskiftet vil få små konsekvenser for sektoren.

– Hadde vi hatt en ung, fremadstormende og markant statsråd tidligere og ikke en i pensjonistalder, så hadde vi kanskje merket noe til skiftet, sier Aarebrot til På Høyden. 

Aarebrot ser noen fordeler ved den nye KD-løsningen til tross for at det ikke finnes en egen minister for forskning og høyere utdanning lenger. Han tror Halvorsen kommer til å gjøre en god jobb.

– Å samle virksomheten under ett departement kan være positivt i budsjettforhandlinger i kampen mot andre departementer. Det er også en fordel at Halvorsen har hatt et nært forhold til statsministeren, sier Aarebrot.