– Vi får tilbakemeldinger på at det begynner å gå utover helsen til folk, heter det i et brev som Aftenposten har fått tilgang til.

Brevet er sendt fra SSBs representanter i Norsk Tjenestemannslag (NTL) til Arbeidstilsynet, med kopi til Finansdepartementet ved avdelingsdirektør Håkon Tandstad, skriver Aftenposten.

– Vi får tilbakemeldinger om store fysiske og psykiske reaksjoner fra ansatte, heter det i brevet.

Og videre:

– Det psykososiale arbeidsmiljøet i SSB er nå på et kritisk dårlig nivå.

En bekymringsmelding

Henrik Holck Johannessen, som er nestleder for NTL i SSB, bekrefter at det dreier seg om en bekymringsmelding. Brevet ble sendt onsdag ettermiddag, etter at det var avholdt ekstraordinært styremøte i NTLs avdeling i SSB.

Les også: Profilert økonom mener SSB er for opptatt av publisering 

– Vi er bekymret for det psykososiale arbeidsmiljøet i organisasjonen, og for at det er vanskelig for ledelsen å ivareta arbeidsmiljøet samtidig som de står i denne krisen. Vi får tilbakemeldinger på at det begynner å gå utover helsen til folk. Da har vi plikt til å varsle Arbeidstilsynet, sier Johannessen til Aftenposten.

I brevet hevdes det at omorganiseringsprosessene som SSB nå gjennomgår, ikke har vært godt nok forankret. Dette skaper usikkerhet og dårlig arbeidsmiljø.

Fagforeninger og ansatte mener deres innspill, blant annet om konsekvenser for arbeidsmiljøet, i liten grad er blitt tatt til etterretning.

Slik svarer Christine Meyer

I en e-post til Aftenposten  SSB-direktør Christine Meyer:

– Jeg er svært bekymret for SSBs ansatte og den situasjonen vi nå er satt i. SSB trenger nå avklaring og ro for å kunne levere på samfunnsoppdraget. I møte med de tillitsvalgte mandag var vi enige om at vi sammen har en stor og viktig jobb å gjøre med å skape et godt arbeidsmiljø fremover.

Hun skriver videre at hun har hatt tett og god dialog med de tillitsvalgte i de to årene hun har vært i SSB, men at usikkerheten har økt betydelig de siste to ukene.

Onsdag var hun i et møte med finansiminster SIv Jensen, og det er planlagt et nytt møte mellom de to på fredag.

– Det er min vurdering at planen jeg har presentert for finansministeren vil roe situasjonen, uten dermed å undervurdere at det er hardt arbeid som ligger foran oss. Jeg vil også fortsette dialogen med de tillitsvalgte og invitere til et nytt møte på torsdag, skriver Meyer.

Les også: 

SSB-konflikten: – For store endringar på kort tid