Norge har ikke nådd EUs forskningsmål
LUKK

Norge har ikke nådd EUs forskningsmål

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 18. november 2011 kl. 08:00

Som eneste land i Norden har Norge ikke nådd målet om å bruke tre prosent av BNP til forskning.

norge-har-ikke-n-dd-eus-forskningsm-l

Fakta
<

 

«Både Danmark og Island har nå oppfylt EUs mål om at minst 3 prosent av BNP skal gå til FoU.  Finland og Sverige nådde målet for flere år siden. Norge ligger fortsatt langt under 2 prosent.»

Det skriver Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu) i en fersk rapport.

Minst per innnbygger

Rapporten forsknings- og utviklingsinnsats (FoU) i Norden viser at Sverige står for 40 prosent av den samlede FoU-innsatsen i Norden, Finland for 24 prosent, Danmark for 21 prosent, Norge for knappe 15 prosent og Island for 1 prosent. Siden 2007 har Sveriges prosentandel gått noe ned, mens Danmarks andel har økt.

Rapporten ser også på FoU-innsats per innbygger, hvor Norge havner på jumboplass i Norden. I Finland ble det brukt12 900 norske kroner per innbygger i 2010 til forskning og utvikling. Tilsvarende beløp for Sverige var 12 300 kroner, for Danmark 10 900 kroner, for Island 10 200 kroner og for Norge 8 700 kroner.

Økonomisk særklasse

Forskerforbundet er ikke begeistret for tallene og skriver i en pressemelding at regjeringen bør gjeninnføre tidsfristen for når BNP-målet skal nås.

– Norge er i en særklasse både i Norden og i Europa når det gjelder vår økonomiske handlefrihet. Jeg hadde ærlig talt ikke trodd at vi var det eneste landet i Norden som ikke har nådd EUs forskningsmål, sier leder i Forskerforbundet Bjarne Hodne i pressemeldingen.

Kunnskapsdepartementet har lenge ment at staten oppfyller sin del av BNP-målet, men at det er næringslivet som må forske mer. Nifu-rapporten bekrefter at norsk næringsliv forsker langt mindre enn de andre nordiske landene. I Finland finansierte næringslivet 68 prosent av all FoU i 2009 og i Danmark og Sverige rundt 60 prosent. I Island finansierte næringslivet 49 prosent av FoU-virksomheten og i Norge 42 prosent.

Reagerer på å bli kalt idiotisk

Forskerforbundet og Unio ønsker likevel å gjeninnføre tidfesting av forskningsmålet til 2017, og reagerer på at statssekretær Kyrre Lekve har gått ut på sin egen blogg og karakterisert forslaget som «idiotisk».

– Vi reagerer på at en representant fra regjeringsapparatet omtaler eget forskningsmål på dette viset. I stedet burde regjeringen gjeninnføre tidfesting av forskningsmålet. Et Europa i krise verner om forskningsbudsjettene, men i oljerike Norge har vi for andre år på rad fått nullvekst og avstanden til de andre nordiske landene øker. I en slik situasjon bør Norge i det minste ta igjen Danmark og Island, sier Bjarne Hodne.