Bekymret for diskriminering
LUKK

Bekymret for diskriminering

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 6. mars 2013 kl. 11:09

Det er svært alvorlig om doktorgradsstudenter forlater Norge på grunn av diskriminering og regelverk, sier UiB-rektor. Kristin Halvorsen vil følge opp saken.

bekymret-for-diskriminering


– Dette ser jeg gjerne videre på, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Fakta
<

– Det er meget beklagelig og svært alvorlig. Det er noe vi må ta tak i fra universitetenes side, samtidig som det nok også er en del forhold utenfor vår rekkevidde som andre må ta tak i. Vi vil gjerne bidra til å unngå diskriminering og problemer knyttet til opphold her.

Det sier rektor ved Universitetet i Bergen Sigmund Grønmo, som viser til Damvad-undersøkelsen Forskerforum har omtalt denne uken. Undersøkelsen avdekker at diskriminering og immigrasjonsregelverk er blant hovedårsakene til at utenlandske doktorgradskandidater ikke vil søke videre jobb i Norge. 18 prosent av kandidatene oppgir immigrasjonsregelverket, og 14 prosent oppgir diskriminering på grunn av etnisitet eller landbakgrunn, som en hovedårsak.

Uakseptabelt

Selv om dette ikke er årsakene som flest respondenter oppgir, er det alvorlig, mener Grønmo.

– Én er en for mange. Jeg er redd for at de opplever så store vanskeligheter med opphold at de ikke føler seg velkomne i Norge. Samtidig må jeg si at det ikke er en målsetting at alle som studerer i Norge skal bli i Norge. Det er også verdifullt at de bruker sin kompetanse i sine hjemland, som gjerne er land i sør. Men det er uansett ingen akseptabel grunn om de forlater landet på grunn av diskriminering, sier Grønmo.

Han var i dag vertskap for Internasjonaliseringskonferansen 2013 i Bergen, som ble åpnet av Kronprins Haakon og kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Konferansen tematiserer betydningen av internasjonal utveksling mellom universiteter og høyskoler, og hva internasjonalisering har å si for norske læresteder.

Slike tilbakemeldinger kan vi ikke være bekjent av.

Statsråd Kristin Halvorsen mener det er en sentral utfordring å få internasjonale studenter til å bli i Norge etter endt utdanning. Hun sier til Forskerforum at hun vil følge opp temaet.

– Internasjonalisering er svært viktig og den store utfordring er at vi må stille oss slik at de internasjonale studentene har lyst til å bli. Vi er nå i en særstilling internasjonalt, fordi vi er ett av få land som fortsatt tilbyr gratis utdanning, også for studenter som kommer fra land utenfor Europa. Det er mange skarpe hjerner der ute som vil komme hit og som vi ønsker at skal bli. Vi må ta dem imotpå en slik måte at de har lyst til bli, sier Halvorsen.

Halvorsen: – Godt innspill fra Frp

Grønmo understreker at universitetet flere ganger har påpekt problemer med immigrasjonsmyndighetene når internasjonale studenter og gjester skal komme på besøk.

– Vi har gjentatte ganger påpekt overfor myndighetene at det er uforståelige og unødvendige vanskeligheter rundt å få tillatelser for studenter, stipendiater og gjester, sier han.

Bekymringen har også nådd opposisjonen. I går uttalte stortingspolitiker Tord Lien i Fremskrittspartiet at regelverket og saksbehandlingen for høykompetente arbeidssøkende må løses opp. Til Forskerforum sa han at han ønsker en ordning hvor utenlandske studenter, som fullfører en mastergrad eller en doktorgrad i Norge, skal få et halvt års oppholdstillatelse. Oppholdstillatelsen skal gi studentene mulighet til å søke seg jobb i Norge og få videre opphold.  Det syns Kristin Halvorsen er et godt innspill.

– Det er ikke noen dårlig idé. Det ser jeg gjerne videre på. Det hender vi har noen veldig leie historier om hvordan folk er stoppet på norsk grense, og jeg tror nok at sånne opplevelser kan føre til at man ikke føler seg velkommen. Dette er et spørsmål jeg kan følge opp. Slike tilbakemeldinger kan vi ikke være bekjent av, sier Halvorsen.