Publisert 23. mai 2019 kl. 18:25
Onsdag gikk verneombud Gary Hoffman til det uvanlige skritt å beordre arbeidsstans ved studiestedet til Nord universitet i Nesna. Han mener arbeidsforholdene er uforsvarlige. Dette fordi den psykiske påkjenningen ved å jobbe ved den nedleggingstruede campusen er så stor. Som kjent har rektor ved Nord universitet foreslått å legge ned studiestedet, der det har vært lærerutdanning i over 100 år. Universitetsstyret skal avgjøre saken 26. juni.
Dekan Egil Solli og andre fra ledelsen ved Fakultet for lærerutdanning reiste torsdag til Nesna for å møte verneombudene og tillitsvalgte. Da ble det klart at vedtaket om å stenge studiestedet opprettholdes.
Hvor lenge det vil forbli stengt, er uvisst.
– Hva skjer videre nå?
– Verneombudet vurderer det slik at arbeidsmiljøet ikke er forsvarlig. Den stengningen som ble bestemt i går ettermiddag fortsetter, sier dekanen.
– Hvor lenge vil campusen være stengt?
– Det er to måter å få opphevet stengningen på. Enten ved at verneombudet opphever den selv. Eller at Arbeidstilsynet kommer inn og vurderer den juridisk.
– Har dere tenkt å be Arbeidstilsynet om en juridisk vurdering?
– Det er for tidlig å si noe om. Vi vurderer nå ut fra arbeidsgivers ståsted hva som er mulig å få til.
– Så Nesna forblir stengt inntil videre?
– Ja, det vil være stengt inntil videre, sier Solli.
Han understreker at det er gjort unntak for de som jobber med forberedelse og gjennomføring av eksamen. Så eksamen vil bli gjennomført som planlagt.
Verneombud Gary Hoffman har ikke planer om å oppheve steningen, men venter på at Arbeidstilsynet skal vurdere saken.
– Hvor lenge det vil være stengt avhenger av hvor fort de jobber. Jeg vet ikke hvor lang tid det tar, sier han.
Dekan Egil Solli vil ikke uttale seg om han mener arbeidsforholdene er uforsvarlige.
– Det vil jeg ikke gjøre noen vurdering av. Det er verneombudet som gjør den vurderingen, sier Solli.
– Men du er deres leder. Har du ingen formening om hvorvidt arbeidsforholdene er forsvarlige?
– Det jeg kan si er at jeg har forståelse for at de som har Nesna som arbeidssted, opplever strukturprosessen vi står midt inne i som krevende.
Verneombud Hoffman sier til Forskerforum at han opplever stor støtte blant ansatte og andre for sin avgjørelse om å stenge studiestedet.
– Tilbakemeldinger fra tillitsvalgte er at rundt fem av seks ansatte støtter det 100 prosent. Jeg var redd da jeg gjorde det, men jeg har fått utrolig støtte over alt. Responsen på Facebook nærmer seg 400 «likes» og «love», forteller han.
Om dagens møte med ledelsen sier han:
– De fikk høre mange eksempler på hendelser som har ført til denne situasjonen. De nikket som om de forstod vår situasjon. Det vi pleier å få høre, er at det er forståelig at denne nedleggingssituasjonen er veldig psykisk tung for oss. Men jeg sa at vi har vært nedleggingstruet i 12 år, helt siden Stjernø-utvalget foreslo å legge oss ned. Vi ha blitt vant til å leve med den trusselen, sier han.
Hoffman mener universitetet har brutt fusjonsavtalen, der det står at Nesna som studiested skal styrkes.
– Hadde de virkelig prøvd å styrke oss og gjort det de kunne for at vi skulle bli en suksess, hadde det vært noe annet. Men de har ikke gjort det. Det virker som de hadde en plan fra begynnelsen om å tilrettelegge for nedleggelse av Campus Nesna, sier han.
– Når det gjelder systematisk nedbygging av Nesna, kan jeg ikke si at jeg er enig i det, svarer dekan Solli.
Til Forskerforum tidligere på tordag, hevdet Hoffman også at Nesna-ansatte hadde sendt bekymringsmeldinger og avviksmeldinger som ledelsen har ignorert.
Solli sier at han ikke kjenner til at universitetet ikke har svart på bekymringsmeldinger og avviksmeldinger.
I en epost til Forskerforum legger han til:
«21. mai var det møte i arbeidsmiljøgruppen for Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag. Der kom det et ønske om at avvik skulle være et eget tema på neste fellesmøte på Nesna, og vi ble enige om at det var viktig å ta opp da.»