Danmarks nye regjering strammer inn studiestøtten
LUKK

Danmark:

Danmarks nye regjering strammer inn studiestøtten

Av Lina Christensen

Publisert 15. desember 2022 kl. 12:56

Den nye regjeringen ønsker å innskrenke studiefinansieringen og satse på mer yrkesfaglige utdanninger.

Mette Frederiksen fortsetter som statsminister etter valget 1. november, og i dag presenterte hun sin nye regjering. Det er en flertallsregjering som forener partier på tvers av det politiske midtskillet og består av Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

Christina Egelund fra det nye sentrumspartiet Moderaterne blir ny utdannings- og forskningsminister. Hun har tidligere jobbet i Dansk industri, Danmarks største arbeidsgiverorganisasjon. Egelund er ikke folkevalgt, hun har imidlertid bakgrunn fra partiet Liberal Alliance, og er trolig håndplukket av partileder Lars Løkke Rasmussen selv, skriver DR og flere danske medier.

Fjerner det sjette året

Da det ble budsjettenighet mellom den norske regjeringen og SV for noen uker siden, gikk de inn for den største økningen på studiestøtten på 15 år, med en økning sju prosent.

I Danmark går den nye regjeringen derimot i motsatt retning og foreslår å innskrenke studiefinansieringen.

Regelen hittil har vært at danske studenter kan få studiestøtte for normert studieløp, men det har samtidig vært mulighet for å få støtte opp til seks år, hvis man har gode grunner til å være forsinket. Nå foreslår det nye regjeringssamarbeidet at det ikke lenger skal være mulig å få studiestøtte utover normert studietid, slik at det sjette året forsvinner.

Regjeringen sikter også på å gjennomgå hele Statens uddannelsesstøtte (SU), altså studiestøttesystemet, slik at den i større grad skal fremme sosial mobilitet og et internasjonalt konkurransedyktig utdanningstilbud.

Satser på yrkesrettede utdanninger

En annen stor satsing er mer yrkesrettede studieprogrammer.

Opp mot halvparten av landets masterutdanninger skal forkortes fra to år til et år og skal være rettet mot behovet i arbeidsmarkedet. Danmarks nye regjering ønsker også å etablere 500 til 1000 nye studieplasser på engelskspråklige yrkesfaglige masterutdanninger, der det er stor etterspørsel etter arbeidskraft.

De tre partiene i regjeringen har flertall i Folketinget og slipper i utgangspunktet å forhandle om egen politikk med andre partier.

Les også: