Bare ett norsk universitet er på listen.

I Norge går det for tiden en høylytt debatt om lærertetthet i skolen.  Blant annet vil SV og Ap ha redusere klassestørrelsene ved å sette en norm for lærertetthet, noe regjeringspartiene ikke vil være med på.

Men hvordan står det til i høyere utdanning?

Times Higher Education publiserte onsdag en oversikt fra sin World University Rankings over de universitetene i verden med høyest «lærertetthet», i betydningen antall studenter per vitenskapelig ansatte.

– Et høyere student-til-ansatt-forhold kan bidra til at studenter får en tettere relasjon med sine forelesere, bedre tilbakemeldinger på innleveringer og bli mer involvert i seminarer og diskusjoner, skriver Times Higher Education.

Universitetet med høyest lærertetthet i verden, har nesten én ansatt per student.

De fem øverste på listen er spesialiserte institusjoner, fire av dem innenfor medisin.  Mange av institusjonene med høy lærertetthet er også små. Men ikke alle. Amerikanske John Hopkins University  og Duke University, som har rundt 15 000 studenter hver, havner på henholdsvis 10. og 20. plass.  Sverige og Danmark har to institusjoner på topp 100-listen. Københavns universitet gjør det best i Skandinavia  (14. plass, 4,2 studenter per ansatt), fulgt av Sveriges lantbruksuniversitet (19. plass, 4,6 studenter per ansatt).

Les også: Her er de mest og minst fornøyde studentene i Norge

Og hvordan gjør Norge det? Den eneste norske på listen er Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås, som havner på 56. plass med 7,3 studenter per ansatt.

Nedenfor finner du hele listen, samt en kort presentasjon av institusjonene med flest vitenskapelig ansatte per student.

  1. Oregon Health and Science University

Et offentlig amerikansk medisinsk universitet og sykehus med rundt 2800 studenter. Utdanner blant annet tannleger, leger og sykepleiere.

2. Saitama Medical University

Det japanske medisinske universitet, som ligger en time utenfor det sentrale Tokyo, har rundt 1900 studenter. Universitetene får praksis ved ett av de fire sykehusene som er tilknyttet universitetet, skriver Times Higher Education.

Saitama Medical University. Foto: Wikimedia Commons

3. Rush University

Nok et spesialisert medisinsk universitet.  Det ligger i Illinois Medical District i USA og har nesten 2000 studenter.

4. Tata Institute of Fundamental Research

Universitet, som ligger i Mumbai i India, ligger under det indiske departementet for atomenergi. Det konsentrerer seg om matematikk og naturvitenskapelige fag og har bare snaue 600 studenter.

5. Jikei University School of Medicine

Det private medisinske universitetet i Tokyo har rundt 1000 studenter. Jikei har fire universitetssykehus med til sammen 2700 sengeplasser og 7500 daglige pasienter.

Her er listen:

1-20:

21-40: 

42-61:

63-82:

86-96:

Kilde: Times Higher Education 

Les også:

Her ble fem av seks masterstudenter ikke ferdige i tide