Innfører innstegsstillinger
LUKK

Innfører innstegsstillinger

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 8. mars 2013 kl. 09:44

Forskningsmeldingen: 300 innstegsstillinger for forskere skal gi yngre talenter en sikrere vei mot fast jobb. Men ordningen blir kun for noen utvalgte fagfelt.

innf-rer-innstegsstillinger


– Dette vil redusere midlertidighet og gi mulighet til å rekruttere gode forskertalenter, sier dekan Frode Vartdal.

innf-rer-innstegsstillinger


– Forskere vil få en forutsigbarhet som tidligere har manglet, sier Kristin Halvorsen.

Fakta
<

 

Når Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen presenterer forskningsmeldingen i Bergen i dag, vil de legge frem en ordning med 300 innstegsstillinger. Ordningen som er kopiert fra lignende «tenure track»-ordninger i utlandet, skal sikre forskertalenter en tryggere vei mot fast stilling. En innstegsstilling er en midlertidig stilling, men som munner ut i en fast ansettelse dersom alt går bra underveis. I første omgang er det en prøveordning for matematiske, naturvitenskapelige, medisinske og tekniske fag.

– Stillingene blir en mellomting mellom fast og midlertidig jobb. Det er en midlertidig jobb hvor forskeren får mulighet til å vise at hun er kvalifisert for en fast stilling. Forskere vil få en forutsigbarhet som tidligere har manglet. Vi ser at mange, og særlig kvinner, faller fra på grunn av det ustabile jobbmarkedet. Det håper vi nå å få rettet opp i, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Aftenposten i dag.

– Positivt og offensivt

Ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, tas nyheten godt imot. Dekan Frode Vartdal mener det er et offensivt og etterlengtet grep for de medisinske forskningsmiljøene.

– Vi syns det er veldig positivt fordi vi mener at det vil redusere midlertidighet og det gir oss mulighet til å rekruttere gode forskertalenter, sier Vartdal til Forskerforum.

– Dette vil føre til at vi vil få en bedre og mer offensiv rekrutteringsstrategi. Ikke sånn som det er nå, hvor man i litt for stor grad har måttet avslutte kontrakter som løper ut og ikke kan ta vare på talenter og de som er veldig motivert for forskning.

Unge forskere blir uavhengige

Vartdal mener også at det vil føre til en forbedring for unge forskeres muligheter til å drive sine egne prosjekter.

– Dette gjør at unge forskere kan bli uavhengige forskere på et tidligere tidspunkt enn før, slik at de lettere kan hente inn eksterne midler fra EU, fra Forskningsrådet og andre kilder.

De medisinske fagene er preget av høy gjennomstrømning av doktorgradskandidater. Fakultet utdanner mange doktorgradskandidater til andre typer stillinger enn medisinsk forskning ved universitetene.

– Flere vil satse på forskning

– Uansett vil mange av våre forskerrekrutter gå over i andre stillinger. De vil bli overleger, noen vil gå til industrien, og noen vil gå til offentlig forvaltning. Sånn skal det være. De aller fleste som tar doktorgrad hos oss får jobb videre. Men denne ordningen vil forhåpentligvis føre til at noen flere tør å satse på en forskerkarriere.

Også rektor ved Universitetet i Oslo er positiv til ordningen.

– Statsministeren har gitt løfter om økt satsing på forskere og høyere utdanning. 300 innstegsstillinger er et signal om at de følger det opp, men er en liten del i det hele, sier Ottersen til Aftenposten.