Macchiarini vil anke til høyesterett
LUKK

Macchiarini vil anke til høyesterett

Av Julia Loge

Publisert 22. juni 2023 kl. 14:56

Kirurgen Paolo Macchiarini er dømt til fengsel i to år og seks måneder.

Svea hovrätt har dømt kirurgen Paolo Macchiarini til fengsel i to år og seks måneder for tre tilfeller av grov mishandling. Ifølge reporteren for Sveriges Radio sier Macchiarini og hans advokat at de kommer til å klage saken videre til svensk høyesterett.

Saken dreier seg om tre pasienter som døde etter at de fikk operert inn Macchiarinis syntetiske luftrør i 2011 og 2012 på Karolinska Institutet i Sverige. Disse tre pasientene ble operert på vital indikasjon, det vil si at det ikke fantes andre behandlinger som kunne redde livene deres.

Den siste av disse tre pasientene døde i 2017.

I dommen fra tingretten sto det at dersom man tillater å bruke denne nødbestemmelsen i dette tilfellet er det fritt fram for forskere til å forske på mennesker. Men Macchiarinis advokat mener at om man ikke tillater nødbestemmelsen så kommer folk til å dø.

I en pressekonferanse etter dommen sier Macchiarini at han er overrasket over at retten mener at han forårsaket intensjonell skade.

– Intensjon om å skade er den verste anklagen du kan fremme mot en lege. Og jeg er litt overrasket over at denne retten har kommet til at jeg hadde intensjon om å skade.

Dommen er ikke rettskraftig og kan klages på fram til 19. juli.

Les mer: