Senterpartiet frykter markedsmodell kan true grunnforskning
LUKK

Senterpartiet frykter markedsmodell kan true grunnforskning

Av Julia Loge

Publisert 6. april 2018 kl. 16:27

Universitetene har godt av å være knyttet til folkevalgte organer, mener Marit Arnstad (Sp) og Mona Fagerås (SV).

– Vi er gode på grunnforskning i Norge, og det viser at universitetene har godt av å være nær de folkevalgte organene, sier Marit Arnstad til Klassekampen.

Arnstad, som sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomité for Senterpartiet, er opptatt av at det ikke skal være for stor avstand mellom universitetene og staten. Hun viser spesielt til grunnforskningen, som primært er betalt med statlige midler. Såkalt anvendt forskning, derimot, som i langt større grad er innrettet mot praktisk bruk, er det også langt enklere å hente finansiering til fra det private næringslivet,

Skal utrede foretaksmodell

Regjeringen har gjort det klart at de nå vil se nærmere på om universitets- og høyskolesektoren skal skilles ut fra staten.

«Utskillelse fra staten vil gi større autonomi, og kan gi bedre forutsetninger for å foreta prioriteringer i tråd med samfunnets behov, langsiktig planlegging og satsning», skrev Kunnskapsdepartementet i mars.

Arnstad mener en slik utredning er helt unødvendig. Hun får støtte fra SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Fagerås.

– Ideologi

– Norske universiteter og høyskoler har viktige samfunnsoppdrag, og det å fjerne seg fra de folkevalgte organene er feil vei gå, sier Fagerås til Klassekampen.

Fagerås mener dette først og fremst handler om ideologi.

Hun tok opp temaet i spørretimen i midten av februar. Da var hun bekymret for «at høyere utdanning og forskning blir overlatt til det såkalte frie markedet der profitt er det eneste saliggjørende»