UiO reagerer på PR-byrås arbeid i Saudi-Arabia
LUKK

UiO reagerer på PR-byrås arbeid i Saudi-Arabia

Av Lina Christensen

Publisert 1. november 2021 kl. 10:11

Flere professorer er kritiske til Universitetet i Oslos kontrakt med Gambit H+K på grunn av deres arbeid for Saudi-Arabia. Universitetet har bedt om en forklaring fra pr-byrået.

Før helgen skrev Dagens næringsliv at PR-byrået Gambit H+K tar oppdrag for Saudi-Arabia. Den siste tiden har PR-byrået hatt tre konsulenter fra Norge i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh i kortere perioder.

Selskapets Stavanger-sjef Henrik Arnestad Salthe beskrev landet slik i en Facebook-oppdatering i august:

Annonse

«Fascinerende land som foreløpig er veldig mye bedre enn sitt rykte, og med et helt vanvittig høyt tempo og store endringer.»

«Autoritært regime»

Universitetet i Oslo (UiO) bekrefter overfor DN at de har en rammeavtale med Gambit for strategi, markedsføring, merkevarebygging, virksomhetskommunikasjon, samfunnskontakt og medietrening, samt analyse og måling av kommunikasjonstiltak.

Det reagerer flere ansatte ved UiO på.

– En institusjon som UiO bør ikke kjøpe tjenester av et byrå som driver med PR for et så autoritært regime som Saudi Arabia. Dette PR-byrået jobber etter min mening for en kriminell organisasjon med liv på samvittigheten, sier professor i statsvitenskap, Tore Wig til avisen.

Ber UiO avslutte avtalen

Professorkollega Carl Henrik Knutsen er enig.

– Dette er uten tvil et av verdens aller mest autoritære stater, og jeg ønsker som ansatt ikke at mitt universitet skal finansiere et selskap som bidrar til å legitimere et slikt regime, sier Knutsen.

Alla Pozdnakova, professor ved Det juridiske fakultet, er også skeptisk til kundeforholdet.

– Det er ikke godt å vite hvem PR-byråer representerer der. Kan hende at jeg er forutinntatt, men jeg vil tro at de ikke er menneskerettsforkjempere eller forfulgte journalister de jobber for (eller ofre for menneskehandel). Saudi Arabias makthaveres verdier er stikk i strid med alt hva UiO jobber for, sier hun.

Deler Amnestys bekymring

Amnesty-sjef John Peder Egenæs er kritisk til at konsulenter jobber for regimet.

– Konsulenter som tar slike oppdrag for de saudiske myndighetene er med på å bidra til at mennesker som beordrer drap, mishandling og fengsling av uskyldige, fremstår som statsmenn verdt respekt, har han sagt til DN.

Kommunikasjonssjef Berit Kolberg Rossiné ved Universitetet i Oslo sier til DN at universitetet vil snakke med Gambit om saken. Hun understreker at avtalen med Gambit er inngått etter en konkurranse som følger lover og regler, og som blant annet er i tråd med ILO-konvensjonene.

– Vi deler Amnestys bekymring når det gjelder menneskerettigheter i Saudi Arabia. Noen av uttalelsene som er gjengitt i mediene gir grunn til å stille noen spørsmål, og det vil vi ta opp med vår kontakt i Gambit, sier Rossiné.

Les også: