Unios medlemmer i staten har stemt ja i uravstemningen
LUKK

Uravstemning om lønnsoppgjøret:

Unios medlemmer i staten har stemt ja i uravstemningen

Av Lina Christensen

Publisert 21. juni 2022 kl. 09:46

83 prosent av medlemmene svarte ja til meklingsresultatet. Dermed blir det ingen streik.

Lønnsoppgjøret i staten, som begynte i april, ble avsluttet uten streik da fagforeningene og staten ble enige om to nye tariffavtaler den 24. mai. Partene ble da enige om en ramme på årets lønnsoppgjør på 3,84 prosent, som er noe over frontfagsrammen på 3,7 prosent. I tillegg inngikk Unio stat en tariffavtale med Akademikerne.

Etter det gjenstod bare en ting: medlemmene måtte godkjenne avtalen. Fristen for å stemme ja eller nei var mandag 20. juni klokken 16.

Nå er resultatet klart: 83 prosent av Unios medlemmer i staten stemte ja i uravstemningen.

– Et krevende oppgjør

Dermed blir det ingen streik for Unios medlemmer i staten. Mandag ga Unio stat beskjed til Riksmekleren om at de har vedtatt meklingsresultatet.

– Det har vært et krevende oppgjør. Ikke bare har vi inngått en ny tariffavtale med Akademikerne – vi har også fått på plass et nytt og modernisert lønnssystem. Da er det ekstra gledelig med et så klart ja-flertall i uravstemningen, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i en uttalelse på Unios nettsider.

Valgoppslutningen var imidlertid ganske lav. Kun 28 prosent av medlemmene avga stemme, skriver Unio på sine nettsider. Det er noe lavere enn ved uravstemningen i 2020 da det var nesten 34 prosent oppslutning. Den gangen stemte over 80 prosent for forhandlingsløsningen.

Jevn stemmefordeling mellom forbundene

Stemmefordelingen mellom ja og nei er nokså jevnt fordelt mellom forbundene, ifølge Unio. De to største forbundene i Unio stat er Forskerforbundet og Politiets Fellesforbund. Blant Forskerforbundets medlemmer stemte nærmere 88 prosent ja, i Politiets Fellesforbund stemte 79 prosent ja.

Lind skulle gjerne sett at flere hadde brukt stemmeretten sin.

– Det er et mål for oss at flere medlemmer deltar i uravstemningen. Det er viktig for den norske arbeidslivsmodellen. Men resultatet i år er så tydelig at vi ikke hadde problemer med å endelig vedta meklingsresultatet, sier hun.