Publisert 5. januar 2022
Regjeringen har invitert partene i arbeidslivet til en oppstartkonferanse, som etter planen vil finne sted i midten av januar.
– Vi skal avklare forventinger til prosessen, og finne ut hvordan partene ønsker at vi skal jobbe med dette. Og så skal vi skissere våre planer, sier statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), Gunn Karin Gjul (Ap).
Det er KDD som skal ha det koordinerende ansvaret for reformen. Men det vil være opp til hvert enkelt departement å peile ut prosessen for sin sektor. I tillegg forbereder KDD et regjeringsnotat, som skal være klar på nyåret:
– Det handler om hvordan de ulike statsrådene skal jobbe med tillitsreformen, sier Gjul.
Regjeringsnotater inneholder vanligvis beslutninger om politikk, men her vil notatet i stedet inneholde beslutninger om en prosess, forteller Gjul. For regjeringen er det viktig at reformen skjer nedenfra og opp.
– Hele poenget med tillit er at det skal være dialog. Da kan ikke regjeringen tre reformen ned over hodene på folk.
Målet er å reformere offentlig sektor vekk fra det regjeringen mener er for mye rapportering og resultatstyring.
– Vi ønsker for eksempel at forskere skal bruke mer tid på forskning og mindre tid på å skrive rapporter. Men jeg er ikke egnet til å se hva som bør gjøres i forskningsverden, det er de som jobber der som best kan si noe om hva som kan løse utfordringene.
Ellen Dalen er nestleder i Norsk tjenestemannslag (NTL), med lang fartstid som tillitsvalgt ved Universitetet i Oslo. NTLs kjernepunkt er å avvikle mål- og resultatstyringen i staten. Nå er det viktig at KMD lager en helhetlig og god plan, mener hun.
– Regjeringen har sagt at dette skal skje i tett kontakt med fagforeninger og de ansatte. Det er viktig. Men de endringen våre medlemmer og tillitsvalgte på arbeidsplassene har sagt at de trenger, er ikke mulig uten nye finansierings- og styringssystemer. Det er et stort systemgrep som må tas, med betydning for alle departementsområder, sier Dalen.