Publisert 9. september 2020 kl. 15:47
Geologiprofessor Atle Rotevatn ved Universitetet i Bergen (UiB) hadde allerede merket at det begynte å bli færre studenter på forelesningene hans denne uken. Han antok at de var i karantene.
Smittetallet i Bergen har gått kraftig opp de siste to ukene. Tirsdag innførte kommunen en rekke strenge tiltak. Blant annet ber de alle bedrifter og institusjoner om å innføre hjemmekontor de neste ti dagene.
Dermed er det på’an igjen med hjemmekontor, møter på Zoom og digital undervisning for de ansatte ved universitetet og høyskolene i Bergen.
I dag sitter Rotevatn ved kjøkkenbordet foran laptopen sin. Datteren jobber også hjemmefra, da én i klassen hennes har testet positivt.
– Jeg tenkte «here we go again». Jeg håper virkelig dette blir kortvarig og at vi kan komme tilbake til campus så snart som mulig, sier han.
Dagens planlagte møter, samt de to forelesningene han skal ha senere denne uken, blir gjennomført digitalt. Denne gangen er han godt forberedt på den digitale unntakstilstanden.
– Vi har gode erfaringer fra vårsemesteret og alle mulige slags digitale verktøy. Det praktiske fungerer utmerket. Det er nesten lettere å gjennomføre undervisningen fullstendig online, enn når noen er i auditoriet og noen er hjemme, sier han.
For ved UiB har de denne høsten lagt opp til at til at folk kan følge forelesninger hjemmefra. Rundt 100 undervisingsrom er utstyrt for videoverføring.
For Rotevatn fungerer hjemmekontor greit, selv om han foretrekker kontoret på campus. Hjemmekontor visker litt ut skillet mellom jobb og fritid, mener han.
Men Rotevatn er mest opptatt av hvordan studentene har det.
– Den største utfordringen er det psykososiale: Å ta vare på de studentene som er helt ferske eller er utsatte på andre måter. Først og fremst for studentenes del håper jeg vi kan komme raskt tilbake, at de ikke blir sittende alene, sier han.
Rektor Dag Rune Olsen ved UiB sier til Forskerforum at de nå bruker de samme planene som de hadde før sommerferien, da all undervisningen var digital. Onsdag blir en overgangsperiode, men fra og med torsdag skal all undervisning foregå digitalt.
– Jeg vil tro at det går relativt greit, vi gjør bare det vi utviklet i mars på nytt. Så skal det bli spennende å se om dette vedvarer i mer enn ti dager.
I skrivende stund er 134 studenter ved Norges Handelshøyskole (NHH) bekreftet koronasmittet siden studiestart.
– Jeg føler at folk tror vi er blitt en generelt smittefarlig populasjon. Det har blitt litt rart å si at man går på NHH. Man får bekymringer fra nære, som spør om det går bra med deg, sier masterstudent Sondre Eriksen.
– Venner utenfor NHH spør litt sånn «hva er det dere holder med på NHH?», forteller han.
– Hva svarer du da?
– Det har ikke jeg svaret på. Det kan være flere grunner til at det kom smitte, da må du ta kontakt med helsepersonell.
Eriksen har allerede hatt digital undervisning en stund. Han foretrekker å lese på lesesal, men det fungerer greit hjemme også.
– Da smittetrenden gikk opp, var det uaktuelt å gå på skolen. Jeg må være hjemme hver dag og begrenser den sosiale kontakten, men for meg er ikke ting så annerledes. Jeg klarer meg veldig fint, sier han.
De fleste nye smittetilfellene i Bergen er knyttet til studentmiljøet, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse tirsdag.
Informasjonsansvarlig Thomas Garås Gulli i studentforeningen NHHS sier at studenter har vært bekymret.
– Det var veldig uoversiktlig i en periode, men nå ser vi litt lys i enden av tunnelen. Det virker som de har grei kontroll på situasjonen. Men man er selvsagt bekymret over hva som skjer i egen vennekrets og for at man kan bli smittet selv, sier han.
Han er komfortabel hvordan fadderuken deres ble gjennomført. Han forteller at smittevernvakter var på plass på alle arrangementer, at de passet på at faddergrupper ikke blandet seg med hverandre og at NHHS-styret besøkte alle hjemmefester.
– Hvordan kunne smittetallet bli så høyt ved NHH?
– Det er kun én faddergruppe som har hatt smitteutbrudd. Vi tror ikke det er lenket til fadderuken, det var vel rundt halvannen uke etter fadderuken at smittetilfellene begynte å komme. Det er nok litt tilfeldig. Og vi er en liten skole med et veldig aktivt sosialt miljø, man omgås folk på alle alderstrinn. Sånn sett har nok forholdene ligget litt til rette.
Det ble en sen kveld på tirsdag for instituttleder Jan Oskar Engene ved Institutt for sammenlignende politikk ved UiB. Fra den ene dagen til den andre skal all undervisning over på digitale plattformer. Men heldigvis har de planlagt for dette scenarioet.
– I utgangspunktet ønsket vi å ha fysisk undervisning. Det er særlig viktig for studenter som har flyttet til et nytt sted. Men vi måtte også planlegge for at vi kunne bli nedstengt igjen, sier han.
Engene forteller at de har satt inn ekstra ressurser på å oppgradere den digitale læringsplattformen sin. De har brukt ekstra ressurser til videoproduksjon, og noen har også spilt inn videoer til undervisningen på forhånd.
Han er ikke overrasket over at det er tilbake til tilstander som minner om koronavåren i Bergen.
– Nei, med utviklingen i Bergen og det store smitteutbruddet ved NHH, kunne noe være i emning. Det må man ha vært forberedt på.
NHH-professor Christine Meyer har sårbare personer i sin familie, og valgte derfor hjemmekontor da smittetallene begynte å øke for to uker siden.
– Selvfølgelig er det viktig med det sosiale, og det hadde vært bedre å være på jobb å kunne spørre kolleger når du skal lære å bruke nye verktøy. Men vi er i en sektor som ikke er så veldig negativt berørt av å ha hjemmekontor, sier hun.
Hun underviser i to masteremner denne høsten, men bestemte seg allerede i vår for å gjøre dem heldigitale. Dette fordi kursene har mange internasjonale studenter som ikke får reise til Norge.
– Hvordan fungerer det?
– Jeg liker veldig godt å møte studentene, å ha den dynamikken i rommet og se alle ansiktene. Det er ulempen nå. Men det er mange fordeler også, sier hun.
Logistikken går for eksempel enklere når hun ved noen tastetrykk kan dele klassen inn i virtuelle grupperom, og lett besøke gruppene for å lytte til diskusjonene.
– Det har gått over all forventning, sier hun.