Mobiler og datamaskiner under forelesning går ut over eksamen

Av Julia Loge

Publisert 30. juli 2018

Etter eksperimentet med studentenes evne til å mulititaske, forbyr psykologiprofessoren mobiltelefoner og bærbare datamaskiner.

– Studentene begynte å ignorere meg, de pleide ikke å ignorere meg, sier professor Arnold Glass ved Rutgers University i USA til Inside Higher Ed.

Etter å ha vært ivrig tilhenger av digitale hjelpemidler i undervisningen, ble han bekymret for om skjermene gikk ut over hvor mye studentene lærte.

Sammen med Mengxue Kang laget han et opplegg der studentene ble målt mot seg selv. Først ble studentene delt i to grupper. I halvparten av undervisningen fikk de bruke datamaskiner og mobiler, i den andre halvdelen fikk de ikke. Så ble studentene testet med et spørreskjema etter hver forelesning, i tre mellom-tester og en endelig eksamen. Funnene deres bekrefter tidligere laboratorieforsøk og ble nylig publisert i Educational Psychology.

Færre rette svar

Ifølge Glass mener studentene at de kan dele oppmerksomheten sin, og i testene umiddelbart etter undervisningen husket de godt, uavhengig av om de hadde fått bruke data. Men allerede en uke senere, på mellom-testene, var det betydelig forskjell i hvor mye studentene husket fra undervisningen og kunne svare riktig på. Innen eksamen var forskjellene i riktige svar steget til fem prosent, som tilsvarer en halv karakter i USAs karaktersystem.

Ifølge artikkelen ble også studentene som ikke brukte data, distrahert av andres skjermer, slik at de også gjorde det dårligere.

Mener at få forbyr

Etter undersøkelsen forbyr Glass datamaskiner og mobiltelefoner når han foreleser. Studentene får tydelig beskjed hvis de bryter forbudet, men han forventer ikke at andre undervisere gjør det samme fordi studentene kan ta det ille opp og gi foreleseren dårlige tilbakemeldinger.

– De fleste undervisere gjør ikke dette lenger, men jeg gir beskjed når jeg ser at en student overser meg. Jeg gjør ikke det fordi jeg blir veldig fornærmet, men fordi jeg vet at det påvirker dem negativt, sier Glass i intervjuet.

  • Les også: