Nå får gjesteforskerne komme til Norge
LUKK
Annonse
Annonse

Nå får gjesteforskerne komme til Norge

Av Julia Loge

Publisert 20. november 2020

En regel som hindret innreise for gjesteforskere med egne midler, endres.

Utenlandske forskere fra land utenfor EØS som kommer til Norge med egne midler gis unntak fra innreiserestriksjonene, skriver Kunnskapsdepartementet i en melding fredag ettermiddag.

Forskerforum har tidligere skrevet om fortvilte forskere ved Senter for grunnforskning (CAS) som ikke får jobbet med sine internasjonale forskere. Fra midnatt 20. november får disse nå en løsning.

Annonse

– Internasjonalt forskningssamarbeid er viktig for Norge og forskere som kommer til Norge med egne midler har stor betydning for forskningsmiljøene. Derfor er jeg er glad for at vi nå har fått på plass en forskrift som åpner for at det gode forskningssamarbeidet kan fortsette, sier statssekretær Aase Marthe Horrigmo (H).

– Glemt gruppe

Siden innreiserestriksjonene ble innført i mars, har det blitt gjort unntak for flere grupper, deriblant forskere som er ansatt ved en norsk institusjon og gjesteforskere som har kortere opphold på inntil tre måneder. Frem til nå har ikke forskere med egne midler har vært en del av disse unntakene.

At forskerne har egne midler betyr at de er ansatt hos sine respektive universiteter, men får stipend fra det norske prosjektet som dekker reise og opphold i Norge. Ved Senter for grunnforskning betydde det at kontorene står klare og prosjektene er i gang, men at forskerne fikk ikke innreise fordi de ikke hadde en norsk arbeidsgiver.

– Vi opplever at dette er en glemt gruppe, som for vårt senter er helt avgjørende. Vi har ikke ansatte forskere, mange kommer med egne midler fra land utenfor EU/EØS, sa leder av CAS, professor Camilla Serck-Hansen, til Forskerforum tidligere i november.

Løser seg

– Jeg har stor forståelse for utfordringene institusjonene har møtt som følge av dette. Vi jobber hele tiden med å balansere hensynet til smittevern og andre viktige samfunnshensyn. Men nå løser deg seg for denne gruppen, sier Horrigmo.

Forskere fra utlandet som får innreisetillatelse til Norge vil måtte overholde gjeldende regler for innreise og karantene.

Les mer: