NSO krever at akademiske samarbeid som legitimerer menneskerettighetsbrudd blir avsluttet
LUKK

NSO krever at akademiske samarbeid som legitimerer menneskerettighetsbrudd blir avsluttet

Av Julia Loge

Publisert 27. februar 2024 kl. 10:35

I en fersk uttalelse om Gaza krever Norsk Studentorganisasjon (NSO) at akademisk samarbeid med aktører som bidrar til å legitimere undertrykkende regimer og menneskerettighetsbrudd avsluttes.

«Studenter og akademikere står i mange tilfeller fremst i kampen for frihet og demokrati. Akademisk samarbeid bidrar til å fremme demokrati og kunnskap på tvers av landegrenser. Den enkelte institusjon og akademiker må selv ta stilling til om samarbeidet bidrar til å fremme demokrati og menneskerettigheter, eller i større grad bidrar til å legitimere undertrykkende regimer og menneskerettighetsbrudd. Sistnevnte bør avsluttes», skriver Norsk studentorganisasjon (NSO) i en resolusjon vedtatt i sentralstyret.

Resolusjonen, med tittel Utdanning for alle – også på Gaza, understreker at utdanning er en menneskerettighet. NSO kommer med sju krav til å opprettholde retten til utdanning, blant dem kravet om å avslutte enkelte samarbeid

Flere universiteter har diskutert akademisk boikott eller hvordan de skal fortsette samarbeid med utdanningsinstitusjoner i Israel. Universitetet i Sørøst-Norge har sagt opp samarbeidsvtaler med to israelske universiteter, men understreker at det ikke er akademisk boikott. Det samme gjør Oslomet. Tidligere har Bergen Arkitekturhøgskole, Universitetet i Bergen og NTNU avsluttet samarbeid med Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem. Nå har også Nord universitet fryst sine to avtaler med israelske universiteter, og skriver at de ikke kommer til å inngå nye avtaler «inntil videre».

I israelsk presse ble OsloMets beslutning om å fryse utvekslingsavtalen omtalt som den første akademiske boikotten av et israelsk universitet, skriver Khrono.

NSO skriver også «Hamas’ terrorangrep 7. oktober 2023 var et forferdelig angrep på den israelske sivilbefolkningen. Det rettferdiggjør likevel ikke den voldsomme eskaleringen av angrepene på den palestinske sivilbefolkningen i tiden etterpå» og at «Alle universiteter i Gaza har blitt jevnet med jorden siden krigen brøt ut». Nyhetssjekkeren Faktisk har verifiersert en video av sprengningen av Israa-universitetet sør for Gaza by den 17. januar.

Les også: