Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

Har sendt 10 000 e-poster med krav om flere faste jobber

Av Forskerforum

Publisert 28. januar 2019

De største samfunnsutfordringene løses ikke på midlertidige kontrakter, mener Forskerforbundet.

Forskerforbundet har for tiden en kampanje der de oppfordrer folk til å sende en e-post til universiteter og høyskoler med oppfordring om å gi flere fast stilling.

Onsdag morgen hadde det blitt sendt over 10 000 slike e-poster. Ordlyden i e-posten er slik:

«Hei,

Om lag hver femte forsker ved universiteter og høyskoler i Norge står uten fast jobb. Dette er forskere som skal løse de største oppgavene samfunnet vårt står overfor. Men de største problemene løses ikke på korte kontrakter.

Jeg oppfordrer dere til å gi forskerne faste stillinger, så de raskere kan finne svarene vi alle venter på!»

Universitetene og høyskolene har i lang tid hatt høy midlertidighet. Mens andelen midlertidig ansatte i arbeidslivet generelt er på 9 prosent, er andelen dobbelt så høy, 18,3 prosent, blant vitenskapelig ansatte i akademia.

Tallet har ligget rundt 18 prosent i hele Erna Solbergs regjeringsperiode.

Forskerforbundet er bekymret både for vilkårene i de offentlige forskermiljøene og rekrutteringen til forskning.

Tallene fra databasen DBH viser at nesten hver fjerde vitenskapelig ansatt ved universitetene i Bergen og Oslo kun har en midlertidig stilling. Her ser du tallene for alle institusjonene.

Kilde: DBH/Forskerforbundet

– Høy midlertidighet er en dobbel trussel mot kvaliteten på forskningen, sa Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind til Klassekampen tidligere denne måneden.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) svarte hun har tro på raske endringer med den nye loven for statsansatte.

  • Les også: