Berlin: Ny lov skal gi postdoktorer krav på fast jobb. Det blir det bråk av.
LUKK

Berlin: Ny lov skal gi postdoktorer krav på fast jobb. Det blir det bråk av.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 24. november 2021 kl. 23:07

En ny og kontroversiell lovbestemmelse skal sikre unge akademikere fast jobb. Lederen for Humboldt-universitetet trekker seg i protest.

Det er ikke bare i Norge at midlertidighet i akademia er høyt på den politiske agendaen. Blant tiltakene som har blitt foreslått i Norge, er maks en postoktorperiode.

I Berlin går de et stykke lenger. I september gjorde senatet, som er delstatens lovgivende forsamlingen, et radikalt grep.

De vedtok at universitetene må tilby postdoktorene et karriereløp som ender i fast stilling.

Så hvis de oppfyller visse krav, vil postdoktorene automatisk ha krav på fast jobb.

Ifølge nyhetsmagasinet til Science ble lovbestemmelsen vedtatt uten at universitetene ble tatt med på høring.

Humboldt-president trekker seg i protest

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg blant universitetsledere.

I oktober kunngjorde presidenten for Humboldt-universitetet Sabine Kunst at hun trekker seg etter nyttår i protest mot den nye reglelen. Presidenten er øverste leder for det ærværdige universitetet, som har huset Albert Einstein og 56 andre nobelprisvinnere.

Kunst sier hun støtter intensjonen, men at dette er «dårlig gjennomført».

Hun mener lovgiverne har prøvd å revolusjonere systemet gjennom én lovparagraf, men at de ikke har forstått de langsiktige konsekvensene.

Ifølge henne vil den nye ordningen medføre en så stor reorganisering av universitetet at hun ikke vil være i stand til å oppnå noen av sine andre mål.

For eksempel vil det bli vanskeligere å rekruttere professorer, siden postdoktorene de tar med seg etter hvert vil kvalifisere for fast jobb.

Kampanje på sosiale medier

Den nye loven startet egentlig med en video på det tyske forskningsdepartementets nettside.

Videoen skulle informere om en nasjonal lov som ble vedtatt i 2007 for å hindre at forskere hoppet mellom midlertidige kontrakter i årevis.

For i Tyskland har forskere kun lov til å jobbe seks år midlertidig etter avlagt doktorgrad.

Videoen fortalte historien til en postdoktor som heter Hanna. Den forklarte at seksårsreglen skaper muligheter for yngre akademikere, ved at den oppmuntrer senior-postdoktorer som Hanna til å bevege seg videre – om nødvendig til jobber utenfor akademia.

Uten denne loven, ville postdoktorer som Hanna «tette systemet», ifølge videoen.

Men budskapet ble ikke godt mottatt blant unge, midlertidig ansatte i akademia. Den startet en kampanje i sosiale medier.

Under emneknaggen #IchBinHanna (Jeg er Hanna) delte tusenvis av sinte akademikere sine historier om problemene seksårsregelen skapte for dem.

Det førte til at den tyske Bundesdagen tok opp saken i parlamentet i slutten av juni.

Og lovgiverne i Berlin gikk altså lenger. I forbindelse med et lovarbeid de allerede var i gang med, inkluderte de bestemmelsen om at postdoktorstillinger skal lede til faste stillinger.

Følger ikke med penger

Kritikere har spådd at den nye loven vil gjøre slutt på Berlins fremtredende plass i forskningsverdenen. Og det er mange ubesvarte spørsmål.

Det er ikke spesifisert ennå hva slags kriterier som må oppfylles for å ha rett til fast jobb, eller hvordan kvalifiseringsløpet skal se ut.

Med loven følger heller ikke pengene til å gi byens mer enn 1000 postdoktorer fast jobb.

– Vi er enige i målet, vi trenger flere faste stillinger. Men man trenger også mer penger til å gjennomføre det, sier Peter-André Alt, president for president for Tysklands rektorkonferanse (HRK), en organisasjon som representerer flertallet av landets universiteter og høyskoler ifølge Science.

Midlertidighet i akademia er et problem over hele verden. Men ifølge kritikere er situasjonen i Tyskland ekstrem.

Times Higher Education (THE) skriver at en studie fra 2020 viser at 78 prosent av landets vitenskapelige ansatte jobber på midlertidig kontrakt. I resten av arbeidslivet er midlertidigheten på 8 prosent.

At arbeidslivet på universitetene reguleres både av nasjonale- og delstatslover, gjør det mer komplisert å gjøre noe med problemet.

– Vi trenger en masterplan for karriere i tysk forskning, sier den avtroppende Humbholdt-presidenten Sabine Kunst ifølge THE.

Freie Universität i Berlin har midlertidig stoppet alle ansettelser av postdoktorer i påvente av en avklaring av reglene.

Det kristendemokratiske partiet CDU har også sagt at de vurderer å prøve loven for retten.

Les også: