– Jeg gleder meg til å reetablere Høgskolen i Nesna
LUKK

– Jeg gleder meg til å reetablere Høgskolen i Nesna

Av Lina Christensen

Publisert 30. juni 2021 kl. 12:06

– Nesna sitter med nøkkelen. Hvis vi klarer å snu det som skjer her, så tror jeg Norge kan snu tendensen med sentralisering, sier Nesna-aktivist Jenny Myklebust.

Jenny Myklebust er leder for Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland. I tillegg er hun ansatt i Framtidens distriktsskole, som jobber for å gjøre små skoler i distriktene attraktive.

Begge prosjekter har et stort mål:

– Vi ønske å reetablere Høgskolen i Nesna, som en selvstendig utdanningsinstitusjon. Folkeaksjonen har de to siste årene jobbet politisk for å løfte fokuset på arbeidsdelingen i sektoren. Vi mener at vi trenger universiteter, men også høyskoler som kan ta seg av det regionale ansvaret, sier Myklebust.

Fakta
Hvem: Jenny Myklebust
Hva: Lærer og leder av Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland, som har som mål å reetablere Høgskolen i Nesna.

I en serie sommerintervjuer i Forskerforum spør vi sentrale folk i kunnskapssektoren om løst og fast, blant annet hvordan de skal tilbringe sommeren og hvordan livet etter korona blir.

– Nå har dere i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland vært på turné. Hvordan gikk det?

– De siste to ukene har vi reist rundt til de 19 kommunene på Helgeland. Alle de 19 ordførerne har skrevet under på kravet om å gjenreise Høgskolen i Nesna. Det er et sterkt signal fra regionen om at Helgeland vil ha tilbake institusjonen sin. Ellers jobber folkeaksjonen videre. Hittil har vi hatt fem utdanningspolitiske konferanser. 25. august arrangerer vi den sjette. Temaet er «Skal det bo folk i distriktene?» Distriktssutvalget og demografiutvalget kommer. Det gjør også Vedum.

– Hva får deg til å gå i bresjen og engasjere deg såpass mye?

– Godt spørsmål. Jeg er veldig engasjert. Vi ser at saken har nasjonal betydning. NOU-ene fra Distriktssutvalget og Demografiutvalget viser at hvis vi ikke tar grep nå, så vil distriktene bli tappet for arbeidskraft. Nesna er en symbolsak, vi sitter med nøkkelen. Hvis vi klarer å snu det som skjer her, så tror jeg Norge kan snu tendensen med sentralisering.

– Hva skal du ellers gjøre i sommer? 

– Jeg skal faktisk jobbe med dette fram til august. Ellers håper på en tur til Vestlandet for å besøke familien. Jeg er småbarnsmor, så jeg tilbringer ferien i lag med mann og barn. Siden vi bor på Helgeland, så er det fantastisk å reise rundt med båt til de forskjellige øyene.

– Hvis du skal anbefale en destinasjon i Norge, hvor ville det vært?

– Jeg tror faktisk det blir Stryn. Jeg har morslekta der. Den lille bygda Oppstryn er det vakreste jeg veit. Fjorder og fjell – det er veldig vakkert.

– Har du en bok, tv-serie eller film å anbefale til sommeren?

– Da må jeg anbefale den vi har gitt ut «Kampen om campus Nesna». Den er interessant for dem som er opptatt av utdanningssektoren.

– Hva gleder du deg mest til i høst?

– Jeg har foreldre som bor på en gård på Vestlandet. Hver høst reiser jeg hjemover og er med på sauesanking. Bortsett fra det, så gleder jeg meg til å reetablere Høgskolen i Nesna.

– Hva blir annerledes etter pandemien?

– Jeg tror det blir mer fokus på at vi må ha spredt bosetting, og at det mangfoldet og den geografien vi har, vil bli sett på som en styrke.

– Hvis du var forsknings- og høyere utdanningsminister, hva er det første du ville tatt tak i?

– Jeg ville sett på arbeidsdelingen mellom universiteter og høyskoler. Vi må ha nasjonal styring for å få utvikling i hele landet og bruke utdanning som motor for utvikling.

Les flere sommerintervjuer:

  • Les også: