– Jeg er en introvert type som egentlig trives veldig godt med hjemmekontor
LUKK

– Jeg er en introvert type som egentlig trives veldig godt med hjemmekontor

Av Lina Christensen

Publisert 30. juni 2021 kl. 13:44

Hvis Ingrid Lossius Falkum var forskningsminister, ville hun gjort noe med målstyringen av sektoren.

Ingrid Lossius Falkum er førsteamanuensis i lingvistikk og filosofi ved Universitetet i Oslo (UiO). Men hun er også svært aktiv i universitetspolitikken, både som leder av Akademiet for yngre forskere (AYF) og snart også som representant for de faste vitenskapelige ansatte i UiO-styret.

Fakta
Hvem: Ingrid Lossius Falkum
Hva: Førsteamanuensis i lingvistikk og filosofi ved Universitetet i Oslo og leder for Akademiet for yngre forskere. Representant for de faste vitenskapelige ansatte i UiO-styret fra august.

I en serie sommerintervjuer i Forskerforum spør vi sentrale folk i kunnskapssektoren om løst og fast, blant annet hvordan de skal tilbringe sommeren og hvordan livet etter korona blir. Her forteller Ingrid Lossius Falkum om sine sommerplaner.

Annonse

– Som leder for Akademiet for yngre forskere og representant for de faste vitenskapelige ansatte i UiO-styret, hvilke saker vil du sette på agendaen framover?

– Både som AYF-leder og representant for de fast vitenskapelig ansatte i UiO-styret vil jeg fortsette å sette yngre forskeres rammebetingelser og arbeidsvilkår på agendaen. Det blir viktig å sikre at den reviderte langtidsplanen for forskning og høyere utdanning også rommer dette perspektivet. Og så vil jeg jobbe for at den akademiske friheten til fagfelleskapene vernes om og ikke overstyres utenfra, verken av politikere, byråkrater, oppdragsgivere eller kommersielle interesser.

– Hva skal du gjøre i sommer? 

– I sommer skal jeg være sammen med familien min, mine tre gutter på ni, syv og fire år. Vi skal først reise litt rundt i Norge, blant annet til Dyreparken i Kristiansand, Trondheim og til hytta vår på Rauland. Og så håper vi veldig at vi skal få til en utenlandstur sammen med besteforeldre mot slutten av sommerferien.

– Hvis du skulle anbefale en destinasjon i Norge til andre, hvor ville det vært?

– Jeg elsker Oslo om sommeren, både byen og Marka, så jeg anbefaler gjerne Oslo! Rauland og Hardangervidda er også høyt oppe på listen over steder jeg er glad i.

– Har du en bok, film eller TV-serie å anbefale i sommer?

– Da må jeg vel anbefale den nye boka til min bedre halvdel, Magnus Marsdal, med tittelen «Listhaugs metode» (Manifest, 2021). Og så har jeg hatt Michael Tomasellos bok «Becoming Human» stående i bokhylla en stund. Den ser jeg frem til å få tid til å lese i sommer.

– Hva gleder du deg mest til i høst?

– Jeg gleder meg til å begynne å jobbe sammen med forskningsgruppen som jeg nettopp har startet opp. Nå som både postdoktorer og stipendiater omsider har kommet seg inn i landet, blir det veldig bra å kunne møtes fysisk og ha faglige diskusjoner både ved kaffemaskinen og i mer organiserte former og begrense antallet zoom-møter.

– Hvor godt trives du med hjemmekontor, og er dette noe du ønsker å fortsette med?

– Jeg er en introvert type som egentlig trives veldig godt med hjemmekontor, og jeg håper det blir mulig å fortsette noe med det. Men jeg vet jeg har godt av å komme meg ut i verden igjen.

– Hva blir annerledes etter pandemien?

– Den digitale omstillingen vår sektor har vært gjennom har skapt mange nye muligheter for samarbeid. Zoom har gjort det mye enklere å invitere internasjonale kollegaer til å holde foredrag og delta i faglige sammenhenger. Som et resultat tror jeg også vi kommer til å reise mindre enn før.

– Hvis du var forsknings- og utdanningsminister, hva er det første du ville tatt tak i?

– Jeg ville tatt tak i målstyringen av sektoren, som har en tendens til å skape konflikt mellom faglig frihet og kvalitet på den ene siden og «byråkratiske verdier» i form av kortsiktig kostnadsfokus på den andre. 

Les flere sommerintervjuer: