– Jeg klarte ikke å la være å søke Nokut-jobben
LUKK

Sommerintervjuet:

– Jeg klarte ikke å la være å søke Nokut-jobben

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 3. juli 2020 kl. 15:29

Påtroppende Nokut-direktør Kristin Vinje har hoppet mellom toppjobbene de siste årene. I sommer skal hun slappe av ved Oslofjorden.

I en serie med sommerintervjuer hører vi med sentrale personer i kunnskapssektoren om hvordan sommeren best tilbringes og hva de har lært av koronakrisen. Kristin Vinje har nylig fått jobben som direktør for Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning) og fratrer stillingen som dekan ved Høyksolen Kristianias School of Health Sciences. Før det var hun en kort periode visedekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo, etter at hun hadde vært stortingspolitiker for Høyre i en periode. Med bakgrunn som forsker og kjemiker har hun litt å si til finansministeren om hun selv hadde blitt forskningsminister, men nå som det er sommer skal hun koble helt ut.

– Er sommeren til for å ta igjen det tapte eller hente seg inn? 

– For meg er sommerferien til for å koble ut, være sammen med familie og venner – aller helst på hytta i Drøbaksund. 

 – Det blir vel neppe Alicante i år. Hvilken destinasjon i Norge vil du anbefale til andre? 

– Siden vi selv har hytte ved Oslofjorden kan jeg varmt anbefale en rekke sommerperler langs kysten; Drøbak, Hvitsten, Jeløy, Larkollen, Hvaler, Åsgårdstrand, Tjøme – det er så mange fine plasser relativt nær Oslo hvor jeg bor. Sommer er sol og sjø for meg.

– Hva er det viktigste du har lært av tiden med korona?

– Situasjonen har gitt meg forsterket tro på at det meste ordner seg, vi klarer utrolig mye når vi må! Hvem hadde trodd at vi kunne gjennomføre all undervisning digitalt fra den ene dagen til den andre? Og, den digitale møtekultuturen har fått seg et oppsving, vi er blitt utrolig mye flinkere til å møtes over nettet. Når det er sagt må jeg legge til at jeg savner fysisk tilstedeværelse, de digitale plattformene kan aldri erstatte menneskelig kontakt!

Jeg ønsker at Nokut skal være en kunnskapsbase for sektoren.

– Hva tror du blir den største endringen vi vil merke til høsten på grunn av korona?

Vanskelig å si, ting forandrer seg så fort. Jeg håper egentlig vi kommer tilbake til normalen så snart som mulig, men noen fordeler av digitale verktøy bør vi absolutt ta med oss. Kanskje noen færre reiser, flere digitale møter og økt bruk av hjemmekontor deler av arbeidsuken.

– Hva har vært det viktigste gjennomslaget i for deg så langt i år?

– Tja, jeg må kanskje si at jeg kom i gang med sykling til jobben igjen fordi man helst ikke skulle bruke offentlig transport. Nå sykler jeg mye mer, og det har jeg jo veldig godt av. Ny jobb er jo selvsagt også en flott begivenhet for meg!

– Du har på kort tid fått noen ekstra kulepunkter på CV-en. Er det fordi mulighetene har åpnet seg eller fordi du ikke har ønsket å være der du har vært?

– Jeg har det veldig fint på Høyskolen Kristiania, og jeg har ikke søkt meg vekk derfra. Men, når muligheten for lederjobben hos Nokut dukket opp klarte jeg ikke å la være å søke. For meg er det en meget spennende utfordring som gir meg mulighet til å bruke min kompetanse og erfaring fra utdanningssektoren gjennom ulike jobber over mange år.

– Har du en misjon med Nokut?

– Jeg har foreløpig ingen spesifikk programerklæring, Nokut har nylig utarbeidet en ny strategi som jeg har tenkt til å realisere. Jeg gleder meg til å bli kjent med de ansatte og sammen med dem stake ut kursen videre. Jeg ønsker at Nokut skal være en aktør som står for kvalitet også i eget arbeid og at et godkjentstempel hos Nokutskal være noe som henger høyt. Videre ønsker jeg at Nokut skal være en kunnskapsbase, der man kan hente informasjon som kan danne grunnlag for videre utvikling i sektoren. 

– Har du en bok, TV-serie eller film å anbefale til sommerferien?

– Jeg har akkurat lest Lars Myttings Søsterklokkene, den anbefales på det varmeste. Liker også å ha en TV-serie å følge med på, og for tiden hygger jeg meg med Et sted å høre til, en familiekrønike som inneholder en god blanding av romanser, hemmeligheter, feider og løgner.

– Hvilket forskningsspørsmål skulle du ønske at noen fant svar på?

– Jeg skulle ønske man kunne løse flere av kreftgåtene. Jeg har også et håp om at batteriteknologien kan bli bedre og at vi i fremtiden kan leve noe mer trådløst.

 – Hvis du var forsknings- og høyere utdanningsminister, hva er det første du ville tatt tak i?

– Jeg ville alliert meg med finansministeren for å overbevise om hvilken god investering det er å satse på høyere utdanning og forskning. Så ville jeg tatt de andre ministrene for meg og forklart dem at mange av deres problemer ville kunne løses hvis man satset enda på mer kunnskap.

Les flere sommerintervjuer her: