Nina Sandberg: – Pandemien har vist hvor sårbare vi mennesker er
LUKK

Nina Sandberg: – Pandemien har vist hvor sårbare vi mennesker er

Av Jørgen Svarstad

Publisert 3. juli 2020 kl. 15:08

– Jeg har sett hvor viktig det er at demokratiet fungerer godt i en krise, sier utdanningspolitiker på Stortinget Nina Sandberg (Ap).

Utdanningspolitiker Nina Sandberg (Ap) har vært en markant stemme i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Den tidligere NIFU-forskeren og Nesodden-ordføreren har markert seg i flere saker, blant annet i kritikk av avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen).

Fakta
Hvem: Nina Sandberg (53)
Tittel: Stortingspolitiker for Arbeiderpartiet i Utdannings- og forskningskomiteen

Hun har også måttet tåle mye kritikk for at Ap gikk sammen med Sp og Frp og bestemte at universiteter og høyskoler skal belønnes hvis studentene får relevant jobb etter studiene.

Men i juni kunne hun meddele at hun ikke stiller til gjenvalg høsten 2021.

Hva har du mest lyst til å jobbe med når du er ferdig på Stortinget?

Det er så mye jeg har lyst til! Med bakgrunn i forskning og undervisning, og lokal, nasjonal og nordisk politikk, vil jeg fra høsten av begynne å se etter nye muligheter. Kanskje i den korporative kanalen, eller i det nordiske samarbeidet? Jeg har et åpent sinn, men vil selvsagt gjerne fortsette å bruke kompetansen og engasjementet til samfunnsutvikling, det har vært en viktig rød tråd i hele mitt yrkesliv.    

– Er sommeren til for å ta igjen det tapte eller hente seg inn?

Jeg har alltid et mål om å koble av og ut, og er blitt ganske god til det. Likevel, som heltidspolitiker siden 2011, er min erfaring at noe av det jeg ikke rakk innen utløpet av siste arbeidsdag, må tas i starten av ferien for at jeg skal kunne få sjelefred. Som dette hyggelige intervjuet, for eksempel!   

– Det blir neppe Alicante i år. Hvilken destinasjon i Norge vil du anbefale til andre?

  Det må bli min hjemby Tromsø, Nordens Paris/Porten til Ishavet. Byen ligger usannsynlig vakkert til på en øy omkranset av fjell, og kan by på midnattssol, uforglemmelige arktiske naturopplevelser og et inkluderende, yrende byliv, døgnet rundt. Tromsø figurerer stadig på lister over Europeiske byer verdt å besøke, så min subjektive anbefaling deles av mange. For de som ferierer i Oslo, vil jeg anbefale dagstur til Nesodden. Nyt den 20 minutters seilasen fra soldekket på Nesoddbåten, gå en tur langs kyststien, bad i fjorden! 

– Hva er det viktigste du har lært av tiden med korona?

Det jeg sitter igjen med, er at pandemien har vist hvor sårbare vi mennesker er, og hvor mye vi trenger fellesskapet, tryggheten og friheten, verdier vi til vanlig tar for gitt. Og jeg har sett hvor viktig det er at demokratiet fungerer godt i en krise. En del fryktet at Stortinget ville abdisere og overlate all makt til regjeringen. Det var aldri aktuelt. Den parlamentariske aktiviteten har gått på høygir hele veien, og samarbeidet mellom storting og regjering har tilpasset seg krisens utvikling, til beste for samfunnet.

Hva mener du er ditt viktigste gjennomslag på Stortinget i inneværende periode?

  Det må være de grunnleggende tingene: Tillitsreform, nei til foretaksmodell, ja til selvforvaltende universitet- og høgskoler (bygg og eiendom), og at Arbeiderpartiet i regjering stanser ostehøvelkuttene som regjeringen kaller avbyråkratisering og effektivisering.

Har du en bok, TV-serie eller film å anbefale til sommerferien?

Ja! Helt klart Normal People av Sally Rooney, både boka og TV-serien. Dette er langt mer enn det tilsynelatende klassiske tenåringsdramaet med hjerte og smerte. Rooney avdekker betydningen av klasse og kjønn på en måte samfunnsforskere bare kan misunne henne.    

Hvilket forskningsspørsmål skulle du ønske at noen fant svar på?

I øyeblikket ønsker vel alle svaret på om og når det kommer en effektiv vaksine mot Covid-19. Mer grunnleggende forskningsspørsmål, er hvilke faktorer som bidrar til at nye virus oppstår, og hvordan menneskeheten best mulig kan håndtere potensielle nye pandemier.

Hvis du var forsknings- og høyere utdanningsminister, hva er det første du ville tatt tak i?

Av det mer praktiske og akutte ville jeg sørget for å sikre økonomien til studenter med dokumentert inntektsbortfall fram til studielånet kommer. En av de større presserende samfunnsutfordringene jeg ville tatt fatt i, var å sikre at humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning langt mer enn i dag tas i bruk til å løse klimautfordringene. Klimaforskning må forstås og omsettes i praksis rundt om i familier, bedrifter og samfunn, og humaniora og samfunnsvitenskap er betingelser for å få det til. 

Les flere sommerintervjuer her: